Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rođenje i smrt Marka Tvena obeležila je Halejeva kometa

Čuveni pisac došao je na ovaj svet s Halejevom kometom - na dan kada je ona proletela pored Zemlje - i otišao s njega 76 godina kasnije - kada je ona ponovo prošla pored naše planete. Štaviše, Tven je to i predvideo!

  Izvor: Foto: Wikipedia

Semjuel Klemens, poznatiji pod pseudonimom Mark Tven, rekao je 1909. godine:

Koje su neobične navike nekih od najvećih mislilaca?

"Rodio sam se 1835, kada se pojavila Halejeva kometa. Biću razočaran ako se ne bude pojavila kada budem umro. Svemoćni je rekao da smo oboje čudaci - došli smo zajedno, zajedno ćemo i otići."

Mark Tven se zaista rodio dan nakon što je uočena Halejeva kometa - 30. novembra 1835, a umro je od infarkta dan nakon što je pojavila 1910. godine.

Saznajte još o Halejevoj kometi.

Kometa je dobila naziv po Edmondu Haleju, koji je uočio vremenski obrazac po kojem se pojavljuje. Zbog svoje orbite,  ona proleće pored Zemlje na svakih 76 godina, mada zbog gravitacije i ostalih planeta može da se dogodi da zakasni godinu ili dve. Jezgro Halejeve komete sačinjeno je od smrznutih gasova i drugih materija.

Otkrijte i: Kako zvuči kometa (AUDIO)

Zbog toga što je život velikog svetskog pisca započeo i ugasio se s pojavom Halejeve komete, 4. decembra 1985. godine Američka pošta je izdala koverte "Mark Tven i Halejeva kometa".

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka