Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova era istraživanja: Neobuzdani Antarktik

Čuli su za divlje vetrove koji šibaju ledenu Zemlju kraljice Mod. Ali grupa okorelih penjača naposletku je dobila više od očekivanog.

 Izvor: Foto: Kori Ričards

U mom šatoru tutnjava spolja više zvuči kao potres nego kao vetar.

Instinktivno se stresem i uvučem još dublje u vreću za spavanje. I pre sam se sretao sa strašnim vetrom: njegovim urlanjem noću na Himalajima ili zastrašujućim urlikom patagonijske oluje. Ovo je još gore.

Pogledajte i: Ispod antarktičkog leda otkrivena providna riba

Tlo se trese dok sledeći nalet vetra juri prema meni. Šator mi je vezan između dve stene u beživotnoj divljini duboko u planinama Voltat na Antarktiku. Moja trojica partnera našli su zaklon u blizini. Osamdeset kilometara prema jugu je rub Polarnog platoa, goleme zaleđene zaravni koja dominira unutrašnjošću kontinenta. Geografija i gravitaciona sila ovde se udružuju kako bi pokrenuli moćne katabatičke vetrove – talase gustog hladnog vazduha koji hrle niz planinske useke kao lavine koje se strmoglavljuju prema moru.

Pokroviteljstvo Društva National Geographic - Ova ekspedicija je delimično finansirana vašim članstvom.

Naleće sledeći udar. Šipke šatora povijaju se prema unutra, uvijajući tkaninu nad moju vreću za spavanje. Na trenutak čujem paranje šavova poput rafala i odjednom se vrtim, leteći kroz vazduh, okrenut naglavce. Još sam uvek u šatoru, ali ga je vetar podigao i bacio na grubi kameni zid koji sam sagradio za zaštitu, a zatim ga prebacio preko zida. Knjige, kamere i oprema, prljave čarape – sve se razletelo po šatoru. Paperje leprša iz vreće za spavanje.

Saznajte i: Hoće li topljenje najvećeg glečera na Antartiku izazvati značajan rast nivoa mora?

U vratu i ramenima mi pulsira. Puzeći prema poderotini na šatoru, grabim tkaninu i param je da proširim rupu. Grubi pesak nošen vetrom peče mi oči kad gurnem glavu iz šatora i povičem: „Upomoć!”

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka