Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro će transplantacija glave biti moguća?

Neurolog Serđo Kanavero uskoro će predstaviti projekat koji će medicini pokušati da doprinese na potpuno neočekivan način. Verovali ili ne, Kanavero će pokušati da izvrši transplantaciju glave.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Godine 2013. godine Serđo Kanavero je najavio da postoji velika mogućnost da se izvede ovakva operacija. Od tada je u kontaktu sa nekolicinom volontera, a list "Novi Naučnik" izveštava da je Kanavero u potrazi za zainteresovanim hirurzima s Američke akademije za neurološku i ortopedsku hirurgiju.

Kanaverov plan zvuči prilično apsurdno, ali u nauci koja se bavi transplantacijom glava kod životinja, ovo nije neuobičajena teza. Prva transplantacija glave kod majmuna izvršena je 1970. godine, a pacijent je posle nje poživeo još devet dana. Kod ovakvih hirurških zahvata najveći problem je kada imunološki sistem odbaci organ, što se desilo u ovom slučaju.

Otkrijte i: Tajne mozga.

Velika dilema naučnika jeste i kako sprečiti oštećenja kičmene moždine i povezati telo i mozak. Naime, majmun kojem je u prošlom veku presađena glava bio je nepokretan, pa naučnici nisu morali da misle i ovom problemu.

Kanavero smatra da oštećenje krvnih sudova može izbeći jednostavno - preciznijim rezovima. Takođe, planira da koristi polietinel glikol, koji podstiče mast u ćelijskim membranama na zgušnjavanje.

Pročitajte i o: Naučnicima koji su izveli drevnu sibirsku tehniku operacije mozga.

Projekat još uvek ostaje u oblasti teorije, ali se nikada ne zna šta u budućnosti može očekivati od transplatacije organa.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka