Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto "milenijumska deca" još uvek uživaju u čitanju s papira?

Frenk Šembari voli knjige - štampane knjige. Voli njihov miris, da piskara na njihovim marginama, podvlači interesantne rečenice i da savija ćoškove kako bi označio gde je stao. Šta mislite, koliko Frenk ima godina?

  Izvor: Foto: Profimedia

Šembari nije penzioner koji pijucka čaj u nekoj lokalnoj knjižari. On je dvadesetogodišnji student Američkog univerziteta, koji prelazi brojne strane o istoriji Izraela između predavanja, i ujedno dokaz interesantne ironije digitalnog doba: oni koji su rođeni u eri digitalnog više vole da čitaju štampano.

Pogledajte i: Islamska Država spalila 8.000 retkih knjiga i rukopisa u Mosulu

"Volim da osetim knjigu, da je držim. Neće se isključiti i neće praviti nikakve zvukove", rekao je Šembari čitajući pod prirodnim svetlom u atrijumu svog kampusa, dok mu je telefon bio pored.

Saznajte i: Kako čitanje knjiga utiče na naš mozak?

Anketa među piscima udžbenika, vlasnicima knjižara i studentima ukazuju na to da "milenijumska deca" (oni rođeni u 2000-im) još uvek više vole da čitaju štampana izdanja iz zadovoljstva i radi učenja, što iznenađuje stručnjake budući da ista grupa ima sklonost da konzumira sve ostale sadržaje digitalno. Pilot studija Univerziteta u Vašingtonu o digitalnim udžbenicima otkrila je da je četvrtina studenata ipak kupila štampane verzije  elektronskih knjiga koje su dobijali besplatno.

Pročitajte i: Dan kada je planula moskovska biblioteka puna retkih knjiga

"To su ljudi koji ne bi trebalo da se sećaju ni kako mirišu knjige. To je zapanjujuće", rekla je Naomi S. Baron, lingvistkinja Američkog univerziteta.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka