Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povećala se populacija ugrožene vrste leoparda

Dalekoistočni Amur leopard, jedna od najugroženijih vrsta ove velike mačke, sve je brojniji iako je pre svega osam godina bilo mnogo razloga za zabrinutost.

  Izvor: Foto: Profimedia

Međutim, populacija Amur leoparda se udvostručila od 2007. godine, prema novom izveštaju Svetskog fonda za prirodu.

Pročitajte životnu priču Fevosa, tigra koji je konačno pronašao dom.

Organizacija koja prati stanje prirodnih staništa ovog leoparda objavila ja da je njihov broj sa 30, što je podatak iz 2007. godine, uvećan na 57. U Kini je, takođe, izbrojano 12 više Amur leoparda, što ukazuje da se populacija ove vrsta udvostručila za manje od jedne decenije.

Kanibalizam u svetu životinja: Tigrica pojela svoju mladunčad

Amur leopard živi na teritoriji jugoistočne Rusije i severoistočne Kine.

"Udvostručenje ove vrste leoparda je dokaz da ugrožene vrste mogu da se razmnože i oporave ukoliko brinemo o njihovim prirodnim staništima. Trebalo bi da se uradi još dosta toga kako bi se obezbedila sigurna budućnost za Amur leoparda, ali ovi podaci ukazuju na to da se stvari kreću u dobrom smeru", kaže Barni Long, direktor sektora za žaštitu ugroženih vrsta. 

Pogledajte i: Iznenađujuće drugarstvo između leoparda i antilope (VIDEO)

Sibirski tigar našao se u sličnoj situaciji u kakvoj su danas ovi leopardi - 2009. godine ih je bilo svega 56. Danas, sibirski tigrovi naseljavaju i severoistočnu Kinu - jedan snimak Svetskog fonda za prirodu prikazuje porodicu tigrova koja je prešla 32 kilometara od ruske granice. 

Konzervatorijum u Rusiji sarađuje sa Kinom pre posmatranju populacija Amur leoparda. Sledeći korak biće da se naprave prirodni rezervati koji se nalaze u obe zemlje.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka