Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kosa mumije otkriva kako su se hranili drevni narodi

Vlasi dve hiljade godina stare mumije pomažu istraživačima da saznaju šta su ljudi u prošlosti jeli u nedeljama pre svoje smrti. Pogledajte rezultate ovog zanimljivog istraživanja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Hemijska analiza ove kose ukazuje da su osobe koje su živele na južnoj obali današnjeg Perua, najčešće jele kukuruz, pasulj, morske biljke i meso.

Pročitajte i: U statui Bude krije se mumija!

"Kosa nam pomaže u istraživanju tadašnjeg režima ishrane, jer jednostavno rečeno - mi smo ono što jedemo", kaže Keli Knudson, profesorka antropologije u istraživačkom centru u Arizoni.

Istraživači su uzeli uzorke s četrnaest tela sahranjenih u Parakas Nekroploisu i dva predmeta napravljena od ljudske kose iz muzije u Preuu. Ljudska kosa raste sporo, tako da jedan centimetar kose može da ukaže na oko četiri nedelje života, lažu istraživači.

"Posmatrajući delove kose u odnosu na lobanju, možemo da utvrdimo šta su oni jeli u određenom periodu pred smrt", kaže Knudsonova.

Znate li da su otkrivene tetovaže na zamrznutoj alpskoj mumiji?

Štaviše, kosu čini 45 procenata ugljenika i 14 procenata nitrogena. Tako da su, ispitivanjem različitih izotopa  ugljenika i nitrogena, naučnici utvrdili kako su se mumije hranile. Kosa mumija ima visok procenat izotopa nitrogena, što ukazuje da su najverovatnije jeli biljke i životinje iz morske vode. Analiza kose je takođe pokazala da su individue jele sličnu hranu u nedeljama i mesecima pre smrti.

"Stare muzejske zbirke veoma su važan izvor bioarheološkog i arheološkog pručavanja, a ova studija je odličan primer kako moderne bioarheološke i naučne metode mogu da se primene na zbirke iz muzeja i prošlost sagledaju iz drugačije perspektive", kaže Emili Veb, naučnica sa Univerziteta u Bristolu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka