Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako sprečiti da jabuke potamne?

Sigurno ste primetili da, nakon što isečete jabuku na kriške, ona posle izvesnog vremena menja boju. Pogledajte naučno objašnjenje za to.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Unutrašnjost jabuke tamni kada se izloži vazduhu, što se može smatrati odbrambenim mehanizmom protiv bakterija i gljivica.

Saznajte i: Zašto treba da jedemo ružno voće i povrće? (VIDEO)

Uzrok tome je oštećenje ćelija do kog dolazi kad određeni enzimi u ćelijama dođu u kontakt sa vazduhom. Kada dođe do toga, enzimi reaguju na kiseonik tako što stvaraju oksidiran sloj koji predstavlja zaštitu od stranih tela.

Ukoliko želite da sprečite da vam isečene jabuke potamne, jednostavno ih stavite u frižider. Ovo će znatno usporiti hemijske reakcije, pa tako i proces oksidacije. Takođe, možete upakovati jabuku u foliju ili teglu kako biste sprečili da dođe u kontakt sa vazduhom. Još jedno rešenje je da isečenu jabuku stavite u vodu.

Pogledajte i: Naučnici stvorili gaziranu jabuku (VIDEO)

Ako vam ne smeta kiselkast ukus, izloženi deo jabuke poprskajte ananasovim ili limunovim sokom. Ovo će sprečiti polifenol oksid da reaguje na kiseonik zahvaljujući kiselinama iz sokova. Ukoliko ne volite kiselo, jabuku možete istrljati solju, šećerom ili nekim sirupom.

Uz to, možete i da je zagrejete, što će, takođe, sprečiti polifenol da oksidira. Ovaj način je uobičajen kada se pravi pita od jabuka - jabuke se stavljaju u ključalu vodu na nekoliko minuta.

Otkrijte i: Zabranjeno voće

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka