Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 25. februar

Na današnji dan, 25. februara 1784. godine, osnovana je jedna od najstarijih bolnica na Balkanu – Kliničko-bolnički centar "Zemun".

Zemunska bolnica je najstarija zdrastvena ustanova na području Republike Srbije i jedna od najstarijih u ovom delu Evrope. Osnovana je daleke 1784. godine spajanjem dve konfesije -katoličkog i pravoslavnog karantina.

Pročitajte i: Zavirite u podzemnu belorusku bolnicu

Već 1758. godine rimokatolička crkvena opština osnovala je u Zemunu svoju bolnicu. Prvi pisani dokument o postojanju srpske ili pravoslavne bolnice u gradu potiče iz 1769. godine, ali je ona morala postojati i ranije mada se tačan datum njenog osnivanja danas ne zna. Gradski Magistrat finansijski pomaže obe bolnice iz za to specijalno formiranog fonda(komunitet Bolnički fond 1784. godine), ali je nedostatak sredstava akutan, pa se već 1784. godine javlja ideja o ujedinjenju dveju bolnica u jednu.

To je konačno i izvršeno 1795. godine, mada je srpska bolnica zatvorena pet godina docnije.

Pročitajte i: Kako gusenice mogu da pomognu vašem zdravlju?

Nova gradska bolnica nalazila se u dugačkoj prizemnicoj u Bežanijskoj ulici broj 47, koja i danas postoji. Zgrada je popravljena i proširena 1805. i 1806. godine.

U zemunskom KBC-u, koji danas sadrži i moderno porodilište, radi oko 2.000 lekara i 700 medicinskih radnika, snabdevena je s 839 postelja, što joj omogućuje da pacijentima, kojih ima godišnje oko 26.000, pruži svu potrebnu negu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka