Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivene mumije plutale u kanalizaciji u Gornjem Egiptu

Mumije su bile prekrivene debelim slojem tkanine, a samo nekoliko ostataka ljudskih tela pronađeno je među njima.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ostaci iz veličanstvene egipatske ere od pre nekoliko vekova još uvek se otkrivaju, a koliko je još antikviteta zakopano u ovoj državi još uvek je nepoznanica. Samim tim, proces otkrivanja novih mumija još uvek traje.

Saznajte i: Mumifikacija u Egiptu starija nego što se mislilo

Ministarstvo za antikvitete otkrilo je nekoliko novih mumija zakopanih u grobnicama u malom selu nadomak Minje u Gornjem Egiptu. Dve otkrivene mumije datiraju iz grčko-rimske ere, na šta ukazuje način na koji su ostaci sahranjeni.

Pogledajte i: Naučnici tvrde da su dve mumije u Vatikanskom muzeju lažne

Sarkofazi u kojima je policija otkila mumije su, međutim, plutali u kanalizaciji tako da je njihovo stanje bilo toliko loše da su se raspali, navodi se u izveštaju ministarstva. Na sebi su imali crteže žena sa nekoliko boja koje su se jasno iscrtavale prikazujući njihova lica na pokrivačima.

Otkrijte i: Otkrivena mumija budističkog monaha u neobičnom položaju

Ministarstvo veruje da su grobnice najverovatnije otkrivene nakon ilegalnog iskopavanja građana koji stanuju u tom području. Usled veoma oštrih zakonskih kazni koje su na snazi, stanovnici su se jednostavno rešili mumija bacajući ih u kanalizaciju, uprkos njihovom kulturnom značaju i vrednosti.

Groblje milion mumija: Zagonetna egipatska misterija

Zbog loših uslova u kojim su se nalazile, restauracija je bila tek donekle uspešna, vraćajući mumijama njihovu raniju slavu. Načelnik sektora za antikvitete u ministarstvu, Jusuf Kalifa uverava da će mumije i njihovi sarkofazi biti postavljeni u Muzeju Hermopolis u Minji nakon restauracije.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka