Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako zvuči najstariji muzički instrument na svetu? (VIDEO)

Poslušajte zvuk "neandertalske frule", 43.000 godina starog muzičkog instrumenta.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Kada proučavamo daleku prošlost, daleko pre pojave pisma, potpuno nam je nepoznato koju formu muzike su praistorijski ljudi voleli. Međutim, poznato nam je da je muzika bila deo njihovog svakognevnog života, kao i nama. Za to imamo dokaze u vidu instrumenata na kojima su svirali. Godine 2008. arheolozi su otkrili delove frula napravljenih od kostiju životinja iz kamenog doba na lokalitetu u južnoj Nemačkoj. Ti instrumenti su stari 42.000-43.000 godina.

Saznajte i: Zašto su nestali neandertalci?

Frule su izrađene sa neverovatnom preciznošću, naročito frula od kosti mamuta koja je bila naročito izazovna za izradu. Kada su otkrivene, naučnici su razmatrali da su frule "možda prvo kulturno postignuće koje je prvim evropskim savremenim ljudima (Homo sapiens) dalo prednost u odnosu na sada već izumrle neandertalce (Homo neanderthalis)". Ipak uz nova saznanja o neandertalcima, koja uključuju i dokaze o mešanju sa Homo sapiensima, ovi zaključci mogu biti revidirani.

Otkrijte i: Igra prestola viđena kod neandertalskih predaka

Moguće je da su i uglavnom potcenjeni neandertalci imali svoje frule. Na to ukazuje otkriće iz 1995. godine kada je u pećini otkrivena butna kost pećinskog medveda od koje je napravljena frula. Instrument je otkrio Ivan Turk na neandertalskom lokalitetu kod Divje Babe na severozapadu Slovenije. Procenjeno je da instrument ima starost od preko 43.000 godina i da je možda star čak 80.000 godina. Prema mišljenju muzikologa Boba Finka, četiri rupe na fruli se poklapaju sa četiri note dijatoničke (do, re, mi...) skale. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka