Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li koji su delovi Beograda najzagađeniji?

U Laboratoriji za fiziku okoline Instituta za fiziku u Beogradu utvrđeno je da na najzagađenijim ulicama i raskrsnicama u prestonici na svakih sat vremena prođe više od 3.500 automobila.

  Izvor: Foto: Profimedia

Najzagađenije lokacije u Beogradu su raskrsnica Ulica kneza Miloša i kralja Milana, Glavna pošta, Autokomanda, Mostarska petlja, Narodna skupština, Šumice i tržni centri Ušće i Piramida. Takav zaključak izveden je nakon projekta "Biomonitoring teških metala u vazduhu/edukacija o uticaju saobraćaja na kvalitet vazduha", podržan od strane Naftne industrije Srbije u okviru javnog konkursa "Zajednici zajedno".

Pogledajte i: Beograd 1961. godine iz ugla američkog turiste

Biomonitoring je jednostavnija alternativna metoda, kada se uporedi sa uobičajenim instrumentalnim merenjima, a ujedno je i jeftinija. Biomonitori predstavljaju organizme, delove ili zajednicu organizama koji daju informacije o kvalitetu i stanju životne sredine, na osnovu izloženosti različitim vrstama zagađenja.

Prošetajte i: Najstarijom sačuvanom beogradskom ulicom

U Laboratoriji za fiziku okoline Instituta za fiziku u Beogradu, korišćenjem aktivne metode utvrđivanja teških metala u vazduhu uz pomoć vrećica sa mahovinom, utvrđeno je da na najzagađenijim ulicama i raskrsnicama u prestonici na svakih sat vremena prođe više od 3.500 automobila.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka