Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prošetajte najstarijom sačuvanom beogradskom ulicom

Pred kraj 2014. godine, arheolozi su otkrili najstariju sačuvanu ulicu u našem glavnom gradu, građenu pre čak 1.500 godina.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Odmah do ulice otkriven je i grob deteta koji datira iz IV veka naše ere.

"Ispred Istočne kapije na Kalemegdanu otkriven je ostatak ulice koja je podnožjem padine vodila ka Donjem gradu iz dela varoši oko Dušanove ulice", rekao je Marko Popović, naučni savetnik pri Arheološkom institutu za Blic.

Pogledajte i: Beograd na listi 10 nezaobilaznih gradova za narednu godinu

To je ujedno i najstarija sačuvana ulica u Beogradu - na njoj su još uvek vidljivi kolotrazi, a ispod slojeva na kojima leži otkriveni su ostaci antičkog i posleantičkog vremena.

"U Rimu je bio običaj da se mrtvi sahranjuju duž glavnih puteva, a mi smo na dubini od nekoliko metara otkrili dečji grob, tik pored otkrivenog puta.", objašnjava Popović.

Saznajte i: Beogradska operacija opisana perom jednog potpukovnika

Pored ulice, vide se impresivni ostaci zgrada iz XVI i XVII veka naše ere, povezani sa pristaništem koje se nalazilo pored zaliva, kod istočnog bedema, blizu Kule Nebojša.

Beogradska tvrđava i Kalemegdan su jezgro iz kojeg se nekada razvio grad, ali i van ovih lokacija Beograd obiluje pravim blagom koje svedoči o njegovoj istoriji. Ono što je ostalo od Beograda iz II, III i IV veka naše ere je ono po čemu danas gaze Beograđani.

Pročitajte i: Veliko arheološko otkriće u Ćelijama

"Urbana zona je bila od Kalemegdana do Narodnog pozorišta. Izvan tog prostora bile su nekropole - groblja", dodaje Popović. "Sukob grada koji se razvija i nasleđa koje se tu nalazi je neminovan", zaključuje Popović.

(Izvor: Blic)

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka