Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Replika mitske Ozirisove grobnice otkrivena u Kurni

U Egiptu je otkriven kompleks jedinstvene arhitekture koja je imala za cilj da se pokojnik identifikuje s Horusovim ocem. Šta se sve može naći u ovoj grobnici?

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Arheološka misija kojom rukovode Marija Milagros Alvarez Sosa i njena zamenica Irena Morfini u saradnji sa Ministarstvom za antikvitete, trenutno istražuje dve grobnice na prostoru Tebe u Šeik Abd el Kurni: TT109 (Minova grobnica) i Kampp-327- (nepoznata grobnica).

Pročitajte i: Groblje milion mumija - Zagonetna egipatska misterija

Dok je Minova grobnica skoro popuno neistražena, osim nekoliko pokušaja da se naprave nacrti tokom XX veka i kratkog članka Filipa Vajrija iz 1887. godine, grobnica Kampp-327- je u potpunosti neistražena. Arhitektura ove grobnice je jedinstvena, predstavljajući model legendarne Ozirisove grobnice, za koju se do sada verovalo da je najbolje predstavljena replikom Osiriona u Abidosu.

Saznajte i: Poznati egipatski arheolog optužen za pljačku piramide

Nakon poprečne dvorane koju čini pet stubova, stepenište se spušta u kamen temeljac, vodeći do kompleksa posvećenog bogu podzemlja Ozirisu. Statua Ozirisa nalazi se u kapeli sa svodovima u sredini složene strukture. Ispred statue postoji stepenište sa oknom. To okno ide naniže oko 9 metara, do sobe i drugog okna, koje je duboko oko 6 metara i završava se u najdubljem delu kompleksa.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka