Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kamuflaža: Kako izgleda budućnost ratovanja?

Ne bi li se određeni predmeti sakrili od pogleda u opasnim situacijama naučnici su došli na ideju da naprave, tzv. "iluzijske premaze" , koji bi mogli potpuno da promene budućnost kamuflaže - tako što će izgledati kao ...

  Izvor: Foto: Zhihao Jiang/Penn State

Ti iluzijski premazi mogli bi da pomognu vojnicima ili špijunima da sakriju antene i senzore postavljene za nadziranje s udaljenosti, dopuštajući uređajima da skeniraju spoljni svet.

Pročitajte i: Američki vojnici će uskoro posedovati sposobnosti samoisceljenja?

Nevidljive ogrtače, do sada samo pomenute u Zvezdanim stazama i Hari Poteru kao deo naučne fantastike naučne fantastike, pokreću svetlosni talasi koji se nalaze oko predmeta, tako da se talasi izvijaju oko njihove originalne putanje baš kao da ih ništa ne blokira. Takođe, moguće je koristiti i uređaje koji prikrivaju druge vrste talasa, poput akustičnih, koji se koriste u sonarima. Ali postoji jedan problem s nevidljivim ogrtačima – izoluju sve što se nalazi u blizini. To znači da bi "čin sakrivanja sprečio antene ili senzor da komuniciraju sa spoljnim svetom", rekao je autor istraživanja Ži Hao Đang, inženjer elektrotehnike s Univerziteta u Pensilvaniji.

Pogledajte i: Izum koji obične vojnike pretvara u termintore

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka