Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruski naučnici prave Nojevu barku DNK

Naučnici Univerziteta "Lomonosov" u Moskvi uskoro će započeti radi na nečemu što se u svetskim medijima već naziva projektom veka - pokušaće da prikupi DNK uzorke svih bića na planeti - i živih i izumrlih.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ruski državni fond za nauku odobrio je Univerzitetu "Lomonosov" finansijska sredstva za ovaj projekat, a reč je o najvećoj sumi ika izdojenoj za naučno istraživanje u ovoj zemlji. Zahvaljujući tome, trebalo bi da se napravi prva svetska banka genetskog materijala ovog tipa.

Pogledajte i: Nobelova nagrada za otkriće DNK biće ponuđena na aukciji

"Projekat smo nazvali 'Nojeva barka'. Naš cilj je da stvorimo bazu podataka u kojoj će se skladištiti geni celokupnog živog sveta na našoj planeti, uključujući žive vrste, vrste u izumiranju i dostupan materijal izumrlih vrsta", rekao je predstavnicima medija rektor Viktor Sadivnič.

Prema planovima, "genetska barka" će biti završena 2018. godine u univerzitetskom kampusu u Vorobjevim brdima.

U prvoj fazi projekta, naučnici će prikupljati materijal iz svih prirodnjačkih muzeja u Rusiji, a programom je posebno regulisano da u njemu učestvuju najmlađi ruski naučnici.

Pogledajte i: Sa drugim narodima lakše mešamo DNK nego kulturno nasleđe

"Ako sve to ostvarimo, ovo će biti veliki korak za Rusiju, koja će postati prva zemlja u istoriji koja jee stvorila pravu Nojevu barku", rekao je Sadivnič.

Budžet koji je država odobrila za ovaj projekat iznosi milijardu rublji, odnosno oko 195 miliona dolara.

Ipak, ruski naučnici nisu jedini koji su došli na ovu ideju. Sličan projekat imaju i Britanci ("Zamrznuta barka"), a vredi pomenuti i "Milenijumski zasad", čiji je cilj da se sačuva seme svake postojeće biljne vrste na Zemlji.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka