Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pakistan se pridružuje CERN-u

Islamska Republika Pakistan uskoro postaje pridružena članica Evropske organizacije za nuklearno istraživanje.

  Izvor: Foto: Profimedia

Generalni direktor CERN-a Rolf Hojer i predsednik pakistanske Komisije za atomsku energiju Ansar Parvez uz prisustvo pakistanskog premijera Navaz Šarifa potpisali su dokument o prijemu Islamske Republike Pakistana u Pridruženo članstvo CERN-a, koji sada podleže ratifikaciji od strane Vlade Pakistana. 

Pogledajte i: CERN napunio šezdeset godina

"Pakistan je bio jak učesnik u CERN-ovim naučnim i tehnološkim poduhvatima još od 1990. godine", rekao je Rolf Hojer i dodao: "Spajanje nacija u mirnoj potrazi za znanjem i obrazovanjem je jedna od najvažnijih misija CERN-a. Dobrodošlica Pakistana kao nove Pridružene države članice je stoga veoma važan događaj za našu organizaciju i radujem se pojačanoj saradnji sa Pakistanom u bliskoj budućnosti."

Saznajte i: Kako se 60 godina CERN-a obeležava u Srbiji?

"Ovo je zaista istorijski trenutak za nauku u Pakistanu. Potpisivanje sporazuma predstavlja nagradu za saradnju naših naučnika, inženjera i tehničara sa CERN-om tokom protekle dve decenije", rekao je Ansar Parvez. "Ovo članstvo će sa sobom doneti brojne mogućnosti za naše mlade studente i za industriju koja će učiti i napredovati zbog CERN-a. Nama u Pakistanu, nauka ne predstavlja samo težnju za znanjem, već i osnovni zahtev koji nam pomaže u izgradnji nacije."

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka