Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Prvi put u Srbiji ugrađeno veštačko srce

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Danas je u Kliničkom centru Srbije prvi put uspešno izvedena operacija ugradnje veštačkog srca.

 Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Mehanički organ, koji treba da pomogne pacijentu da doceka transplantaciju srca, ugrađen je četrdesetsedmogodišnjem Vladimiru Petkoviću iz Pančeva.

Saznajte i: Kako svemir utiče na ljudsko srce?

U operaciji je učestvovalo petnaestak ljudi, sa srpskim lekarima su bile i kolege iz Nemačke, a tim je predvodio kardiohirurg, direktor KCS-a Miljko Ristić.

"Veliko olakšanje je što smo završili. Konačno nemam razloga da se plašim da nije proteklo kako treba. Sada preostaje vreme postoperativnog perioda, kada su moguće razne komplikacije, koje mi ne očekujemo, ali spremni smo i za njih", rekao je Ristić za RTS.

Objasnio je da će pacijent, ukoliko prvi period, od 12 do 24 sata, prođe u redu, biti odvojen od respiratora i moći će polako da preuzima svoje fiziološke funkcije.

"Ovakvu operaciju ne možete da uradite sami. Ona zahteva timski rad i maksimalno obučene kardiologe, kardiohirurge, instrumentarke... Veliki broj ljudi uvršćen je u ovu vrstu operacije. Znajući njihove kvalitete, ja sam od prvog dana bio siguran da će se ovo završiti kao što se i završilo", istakao je Ristić.

Pogledajte i: Pogledajte kako kuca matična ćelija srca (VIDEO)

Kako je rekao, postojao je strah da pacijent neće dočekati operaciju jer je njegovo srce bilo veoma oslabljeno.

Ristić je dodao da je pacijent nekoliko puta bio hospitalizovan, lečen medikamentima, te da je transpalatacija bila jedini način lečenja koji je ostao.

"Dobro je da je dočekao veštačko srce. Ocekujemo najbolje moguće rezultate", dodao je Ristić.

Prema njegovim rečima, pacijent sa veštackim srcem najduže može da živi i pet godina, a posle toga mora da se pojavi donor kako bi se rešilo konacno stanje pacijenta.

Vrednost aparata koji zamenjuje biološki organ, a pacijentu produžava život, je 150.000 evra i donacija je proizvođača.

Pogledajte i: Mreža ljubavi: nalazi se u mozgu, a ne u srcu

Izvor: Tanjug

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka