Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misteriozni skeleti i posude pronađeni na lokalitetu kod Valjeva

U utvrđenju Jerinin grad-Brangović pronađeni su skeleti čija je analiza pokazala da je moguće da je reč o precima današnjih stanovnika Finske, centralne Evrope ili Rusije, kao i keramičke posude na kojima su neobični varvaski znaci.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Tokom arheoloških istraživanja utvrđenja Jerinin grad (Brangović) otkriven je veći broj unikatnih posude izuzetne izrade sa ucrtanim misterioznim znacima, koje su jedinstvene na evroazijskom prostoru.

Pogledajte i: Veliko arheološko otkriće u Ćelijama

U okviru kuće iz IV veka, unutar rimskog i ranovizantijskog utvrđenja, otkriven je veći broj pehara, lonaca i krčaga ukrašenih jedinstvenim simbolima. Verovatno se ne radi o pukom ukrašavanju, već o sistemu simbola koji treba da prenesu određenu religijsku poruku. Neki od simbola prisutni su na širokoj teritoriji varvarskog prostora, koji u to vreme naseljavaju Germani i Sloveni, i pojavljuju se na teritoriji Srbije krajem IV veka, kada na ovaj prostor kratkotrajno dolaze zapadni Goti sa saveznicima. Neki simboli su retki (poput riba), a nešto češći su putača, simboli vode, kiše i zemlje. Pojedini simboli su poznati sa retkih keramičkih posuda černjahovske kulture za koje se misli da su prikazi kalendara sa određenom ulogom u kultu plodnosti.

Koliko je poznato, skoro svaka posuda predstavlja unikat  svetskih razmera. Varvarsko poreklo ovih nalaza potvrdio je i profesor iz Berlina Morten Hegevič. Nalazi su se sačuvali u kući koja je najverovatnije iznenada izgorela u požaru krajem IV i početkom V veka, tako da je kompletno pokućstvo ostalo zatvoreno unutar ruševina objekta.

Pogledajte i: Arheolozi pozdravili neverovatno otkriće iz bronzanog doba

Pronađena četiri skeleta sa retkom haplo grupom

Analizom četri skeleta iz usamljene grobnice sa početka VI veka nove ere s lokaliteta Jerinin grad utvrđeno je da se radi o dve starije osobe ženskog pola, starosti oko 45 i 38 godina, kao i o dva detata, muškog i ženskog pola starosti između 8 i 14 godina. Istraživanja su obavili saradnici Istraživačke stanice "Petnica", u okviru Odeljenja za arheologiju.

Rezultati analize DNK lanca su pokazali da se radi o sahrani majke sa decom, kao i da je u grobnici kao četvrta osoba bila sahranjena majčina sestra. Ono što je interesatno jeste da sve četiri osobe imaju izuzetno retku haplo grupu U5a2a, čiji današnji potomci žive najčešće na prostoru Finske, centralne Evrope i Rusije, a čije korene nalazimo u severnoj Evropi pre oko 12.000 godina.

Pogledajte i: Na pragu najvećeg pomoroskog arheološkog otkrića: Pronađeni ostaci Kolumbove „Santa Marije“?

Detaljnim analizama utvrđeno je da je jedna od starijih osoba bila nepokretna usled srastanja lumbalnih pršljenova, kao i da je tokom života bolovala od benignog tumora čiji se tragovi mogu videti na lobanji. Uzrok smrti nije u potpunosti određen, ali je evidentno da na kostima nisu uočeni tragovi koji bi ukazivali na nasilnu smrt, kao ni tragovi trovanja teškim metalima, što je utvrđeno hemijskim analizama.

Višegodišnja istraživanja utvrđenja Jerinin grad obavlja Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva sredstvima Ministarstva kulture Srbije i Grada Valjeva.

Izvor: Kolubarske.rs

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka