Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Počela prodaja automobila koje pokreće vodonik

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

U Japanu je juče pušten u prodaju prvi serijski automobil čiji motor pokreće vodonik, a dobio jednostavno i simbočino ime - "Mirai", što znači "budućnost".

Izvor: Foto: Faceboook

"Mirai" je proizvod japanske kompanije "Tojota", a planirano je da se do kraja naredne godine na tržište plasira još sedam stotina automobila s vodoničnim gorivim ćelijama - četiri stotine u Japanu, dve stotine u Sjedinjenim Američkim Državama i stotinu u zemlje Zapadne Evrope, piše "Tas".

Pogledajte i: Pogledajte kako izgleda najnoviji leteći automobil (VIDEO)

Očekuje se da se proizvodnja automobila koji se pokreću zahvaljujući vodoniku poveća značajno i da 2020. godine dostigne 50.000 godišnje. Ovo će biti važan korak povećanju upotrebe u energetici, po mišljenju lokalnih vlasti. Kompanija "Dilojt Tomacu" predviđa da će do 2030. godine svaki deseti automobil u Japanu koristiti gorive ćelije.

Međutim, napretku ove tehnologije na putu stoji jedna prepreka - nedostatak neophodne infrastukture. Naime, u ovoj zemlji trenutno postoji svega trideset stanica za automobile na gorive ćelije, a one se nalaze samo u velikim gradovima: Tokiju, Nagoji i Osaki. Srećom, uskoro bi trebalo da se broj stanica poveća - i to više od tri puta!

Pogledajte i: Gorivne ćelije: ulog u budućnost bez zagađenja

Ovaj automobil košta 23 miliona jena (oko 60.700 američki dolara), a japanske vlasti daju subvencije od 17 hiljada dolara svakom kupcu u Japanu.

Najnovije

Priroda

Nauka