Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljudi s kojima još uvek nismo kontaktirali

Teško je zamisliti da postoji mesto na svetu koje savremena civilizacija nije posetila. Internet, mobilni telefoni i računari su toliko integrisani u našu kulturu da se život bez ovih savremenih uređaja čini nemogućim.

  Izvor: Foto: Youtube

Iako je istina da život, naravno, može biti moguć i bez njih, teško je vratiti se u vreme kada čak ni toaleti nisu postojali. Međutim, to je upravo način života koji izolovane civilizacije vode.

Ostrvo Severni Sentinel

Ostrvo Severni Sentinel je deo Andamanskog arhipelaga i nalazi se u Bengalskom zalivu između Mjanmara i Indonezije. Ono je dom potpuno izolovanom plemenu Sentinelaca. Sentinel pleme je toliko neprijateljsko prema kontaktu spolja da je ostrvo dobilo titulu za "najteže mesto za posetu" na planeti.

O Sentinelcima se veoma malo zna, a njihovi jezik, kultura i staništa su potpuno nepoznati. Žive u veoma gustoj šumi, krijući se od ostatka sveta. Ono što znamo o njima jeste da su lovci i sakupljači, tj. da ne obrađuju zemlju. Žive od voća, ribe, krtole, divljih svinja, guštera i meda.

U avgustu 1981. godine brod Primrouz nasukao se na greben ostrva, a nekoliko dana kasnije članovi posade na zaglavljenom plovilu posmatrali su "male crne ljude kako nose koplja i strele, dok grade čamce na obali". Kapetan broda zatražio je preko radija hitnu dostavu oružja kako bi posada mogla da se odbrani, ali ga nije dobio. Uzburkano more zadržalo je ostrvljane daleko od broda, a nakon nedelju dana posada je spašena helikopterom koji je bio u vlasinštvu Komisije za naftu i prirodni gas Indije.

Bez obzira ko ste, ukoliko stignete na ostrvo, domaćini će vas dočekati kopljima i strelama. Darovi u hrani i odeći su im beznačajni. Neprijateljski su nastrojeni čak i prema spasilačkim misijama. Nakon razornog cunamija koji je pogodio Indijski okean u decembru 2004. godine, grupa spasilaca stigla je do Sentinelaca u helikopteru indijske mornarice. Želeli su da pronađu i pomognu preživelima, iako su šanse bile jako male. Ispustili su pakete hrane na tlo, ali su dočekani neprijateljski. Jedan Sentinelac pojavio se iz guste šume i ispalio strelu u helikopter.

U 2006. godini njihovi strelci su ubili dvojicu ribara koji su pecali nelegalno u dometu ostrva. Ti isti strelci su kasnije kišom strela oterali helikopter koji je poslat da pokupi tela ubijenih ribara.

Tehnički, Indija ima suverenitet nad ovim ostrvom, ali nakon brojnih bezuspešnih pokušaja da se načini prijateljski kontakt sa Sentinelcima, od 1964. godine indijska vlada je konačno odustala. Sve posete ostrvu su zabranjene. Indijska mornarica napravila je tampon zonu od tri milje oko ostrva kako bi odvratila turiste, istraživače i druge radoznale ljude.

Naučnici su još uvek uzbuđeni pri pomisli da mogu da prouče ove urođenike, ali se čini da njihov pokušaj ne bi bio prihvaćen, niti omogućen. Teško je zamisliti život u takvoj odvojenosti, ali se čini da Sentinelci vole takav život.

Na svetu je ostalo još nekoliko nekontaktiranih civilizacija, koje se nalaze u gusto šumovitim predelima Južne Amerike, Nove Gvineje i Indije. Naše znanje o njima uglavnom je rezultat retkih i često veoma nasilnih susreta s njima ili putem snimaka iz vazduha. Najveći problem za njih može predstavljati nedostatak imuniteta na bolesti savremene civilizacije, tako da kontakt može biti smrtonosan za njih.

Pročitajte i: Upoznajte šest zanimljivih plemena s različitih strana sveta

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka