Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neverovatan forenzički napredak: Elektronski uređaj koji može da pronađe ubicu za 90 minuta?

Aparat "RapidHT", rezultat saradnje britanskih i američkih naučnika, svoju namenu ispunjava tako što veoma brzo testira DNK, a već se upotrebljava u Arizoni.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zahvaljujućiovoj revolucionarnoj mašini, već je uhapšeno više kriminalaca, piše "Dejli mejl".

"RapidHT" upotrebljava se u Arizoni, a njime će se služiti i američko Ministarstvo odbrane, Ministarstvo za unutrašnju bezbednost i Ministarstvo pravde, koji su i finansirali sprovođenje ideje o ovom uređaju u delo.

Saznajte koja je najpouzdanija forenzička metoda.

Prenosni aparat "RapidHIT" po svojim spoljašnjim karakteristikama podseća na štampač, a nije neophodno posebno poznavanje nauke da biste njime upravljali - dovoljno je da u njega stavite uzorak pronađene DNK i on će dati rezultate.

Kako prenose zapadni mediji, uobičajene tehnike testiranja DNK traju najmanje dva dana, a najviše čak dve nedelje.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Facebook

Očekuje se da "RapidHT" značajno ubrza proces privođenja počinilaca krivičnih dela. Cena aparata iznosi 250 hiljada američkih dolara, a sve je veći broj država koje su pokazale interesovanje za njega - među prvima Rusija, Kina i Australija.

Otkrijte nove forenzičke tehnike za analizu tragova karmina.

Ovu zanimljivu mašinu osmislili su i napravili stručnjaci kompanija "Integen iks" iz SAD i "Kej forenzik servisis" iz Velike Britanije.

"'RapidHIT' je uspešno uspeo da ispita DNK dobijen iz različitih uzoraka, poput zuba, grlića flaše, znoja s kačketa, filtera cigareta, odeće", kažu u "Integen iksu", objašnjavajući da aparat funkcionišetako što upoređuje DNK otkriven na mestu zločina sa svim podacima iz nacionalne baze za 90 minuta.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka