Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako su Rimljani u XV veku dočekali devojku iz starog Rima

Neka od najvećih arheoloških otkrića desila su se slučajno, otkrivajući našu čudesnu prošlost. Takve stvari su se takođe dešavale i u srednjem veku, kao na primer kada je pronađeno savršeno očuvano telo devojke, duž Apijskog puta ...

 Izvor: Foto: Bartolomeo Fonzio

Najbolje svedočenje o tom događaju dolazi nam iz pisma Bartolomea Foncija, koji je bio renesansni učitelj i profesor književstva na Univerzitetu u Firenci. Pisao je svom prijatelju u Firenci:

Saznajte i: U rimskom Koloseumu sedišta su bila numerisana

"Kako bih objasnio suštinu kako treba: neki radnici su iskopali temelje grobnica u potrazi za mermerom na Apijskom putu nedaleko od Rima. Uništili su lukove od cigli sa svih strana, na nekih tri metara u dubinu, kada su naišli na mermerni kovčeg. Otvorili su ga i pronašli leš kako leži na stomaku prekriven slojem mirisne kore debele oko pola metra; celokupna unutrašnjost kovčega je bila namazana istom mirisnom smesom poput kakvog gipsa. Kada je mirisna kora uklonjena, lice devojke (da počnemo od vrha) je bilo bledo kao da je sahranjena tog istog dana. Njena kosa, duga i tamna i čvrsto zakačena za skalp, bila je vezana u rep i podeljena na uvojke u devojačkom maniru, a svi uvojci su bili prekriveni mrežicom za kosu satkane od svile i zlata.

Otkrijte i: Jesu li "Zar i ti, sine Brute?" zaista bile poslednje Cezarove reči?

Potom su se pojavile male uši, kratko čelo, tamne obrve, oči ispod njih stasite i svetle. Nos je bio netaknut i tako mekan da kada bi se pritisnuo prstom savio bi se i vratio u položaj. Usne su bile bledo crvene, zubi snežno beli i mali, jezik od vrha usta skroz crven. Jagodice, obrazi i vrat - verovali biste da pripadaju živoj osobi. Ruke su bile obešene u potpunosti o ramena i mogle su se pomerati gde god želite. Ruke su bile izdužene, prsti zaobljeni i zašiljeni providnim noktima, koji su bili tako čvrsto usađeni da se ne mogu polomiti. Njene grudi i stomak su bili jednako široki i delovali su beli kada je mirisna kora uklonjena. Potiljak, leđa i butine zadržali su svoj položaj, oblik i elegantan izgled. Lepota njenih kukova, butina, listova i stopala je takođe odavala utisak žive osobe."

Pogledajte i: Reči izronile iz drevnih svitaka ugljenisanih erupcijom Vezuva

"Ukratko, ova devojka koja je živela kada je Rim bio na vrhuncu šinila se lepa kao što je bila plemenita.", dodao je Bartolomeo.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka