Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je moguće da ova sijalica radi neprestano više od jednog veka?

Najstarija sijalica koja kontinuirano radi bila je postavljena pre nego što su braća Rajt poletela, stara je 118 godina i još uvek je lepa kao prvog dana kada je napravljena.

  Izvor: Foto: Centennial bulb

Zapravo, ta sijalica je najverovatnije najstariji električni uređaj koji se koristi u kontinuiranom periodu. Izdvojite trenutak da razmislite koliko se svet promenio samo oko ovog jednog uređaja.

Bilo je vrelo letnje veče u mestu Livermor, Kalifornija 1901. godine i tek što se završavao koncert prekoputa ulice, vatrogasni kapetan imao je nešto da saopšti. Vatrogasna služba je postavila novo moderno tehnološko čudo, jednu od prvih električnih ugljeničnih sijalica u gradu i pozvala sve radoznale ljude da pogledaju nov izum. Bila je to "unapređena usijana lampa" ili sijalica. U mnogim gradovima vatrogasne službe su motivisale ljude da počnu da koriste ovaj relativno nov izum, zbog sopstvene bezbednosti.

Genijalni pronalazač

Ovu neverovatnu sijalicu izumeo je Adolf A. Šale, a napravila ju je električna kompanija Šelbi. Prelep ručno rađen stakleni mehur sa jedinstveno oblikovanim ugljeničnim punjenjem isijavao je konstantnih ~10 W (možda i više). Ova sijalica je od tada uključena, preko 40.150 dana. Jedini odmor koji je imala trajao je sveukupno oko 7 dana usled renoviranja i nestanaka struje tokom decenija. Međutim, uvek se budila.

Loša za posao

Poznata kao Stogodišnje svetlo, vatrogasna služba Livermora je prilično ponosna na sijalicu. Nažalost Adolfov superiorni dizajn sijalice i Šelbi nisu preživeli iz brojnih razloga.

Neki tvrde da je plan o planiranom zastarevanju prožeo industriju koja je konačno okončala Adolfovu ideju. Neki veruju da je Šelbi tehnologija propala jer nije bila efikasna, niti je imala veliku vatažu, pa samim tim jako svetlo nije bilo moguće. Međutim, to uopšte nije bio slučaj. Kada je Šelbi sijalica postavljena 1901. godine, bila je svetlija od standardne Edisonove. Šelbi je takođe imao sijalice od 60 vati 1901. godine sa svetlosnim tonovima od narandžaste do gotovo bele i bila je bolja od drugih proizvoda.

Šelbi je prodat kad i velika većina kompanija koje su proizvodile sijalice u Sjedinjenim Državama. Asocijacija nacionalnih električnih lampi, deo kompanije Dženeral Elektrik kupila je Šelbi i za godinu dana zaustavila celokupnu proizvodnju dizajna Adolfa A. Šalea.

Još uvek prisutan

Mnoge stvari koje je Adolf napravio vremenom su izgubljene. Iako je napravio tri veoma komplikovana patenta u svom životu, oni ne objašnjavaju kako je pravio svoje zadivljujuće ugljenično punjenje. Ono što je Adolf zaista stvorio je skoro potpuno progutao zaborav.

Ipak, ova 113 godina stara sijalica je dokaz toga šta jedna osoba može da postigne. Njeno postojanje, samo po sebi, kao da kaže "Ja sam još uvek tu". To je dokaz da postoji nešto više svim tehnologijama nego što možemo da zamislimo.

Ovde možete pogledati sijalicu uživo.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka