Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Turistička atrakcija nadomak Islamske Države

Grupa neustrašivih arheologa otkrila je 5.000 godina stare hijeroglife na drevnom lokalitetu udaljenom samo 20 metara od teritorije koju kontroliše Islamska Država u Siriji i planira da lokalitet pretvori u turističku atrakciju.

  Izvor: Foto: Profimedia

Italijanski istraživači kopaju u drevnom gradu Karkemišu, koji je blizu sirijskog grada Džarabulusa gde se vijore crne zastave zastrašujuće terorističke organizacije.

Profesor arheologije Nikolo Marćeti sa Univerziteta u Bolonji rekao je da njegov tim vredno radi dok američke i koalicione letelice šište iznad njihovih glava na putu ka bombardovanju islamskih ekstremista.

Turske trupe su dozvolile povratak naučnicima na lokalitet 2011. godine, prvi put nakon više od 90 godina. "Mi bukvalno radimo na 20 metara od područja koje kontroliše Islamska Država", rekao je Marćeti.

Zbog osetljive prirode lokacije, područje čuvaju više od 500 turskih vojnika, tenkovi, a pokriveno je i artiljerijom. "Ipak, nismo imali nikakvih problema. Radimo u militarizovanoj zoni, koja je veoma dobro zaštićena.", dodao je Marćeti.

Projekat, koji takođe uključuje arheologe sa univerziteta iz Gazijantepa i Istanbula, predstavlja najveće radove na ovom lokalitetu još od prošlog veka. Dovoljno je reći da su timovi iz britanskog muzeja bili poslednji koji su radili, a da je među njima bio i Tomas Edvard Lorens, avanturista poznatiji kao Lorens od Arabije.

Marćeti je naveo da je u planu da se lokalitet sledećeg proleća sredi za posetioce. Betonska ograda, oko četiri metara visoka, biće postavljena na lokalitetu. "Biće to totalna zaštita za turista".

Grad od strateškog značaja bio je na udaru Hitita i drugih imperijalnih vladara i nezavisnih kraljeva. Međutim, arheološka istraživanja su na tom mestu obustavljena zbog Prvog svetskog rata. Nakon toga su ponovo obustavljena usled neprijateljstva između turskih nacionalista i francuskih kolonizatora iz Sirije koji su postavili mitraljeze u odbrambene zidove.

Deo teritorije je bio miniran u 1950-im i kasnije, što je stvaralo smrtonosne prepreke za iskopavanje. Uklanjanje mina je završeno tek pre par godina.

Arheolozi završavaju četvrtu sezonu iskopavanja tajni Karkemiša duž Eufrata. Ime Karkemiš znači "bog Kamis", božanstvo koje je u to vreme bilo obožavano u severnoj Siriji. Kameni spomenici ukrašeni skulpturama, hijeroglifima i zidovi viši od 20 metara idu u prilog značaju ovog grada.

Oko jedne trećine od 90 hektara arheološkog lokaliteta leži u Siriji i zbog toga je nedostupno, ali je najviše otkrića načinjeno upravo na turskoj strani.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka