Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cementom na vizantijsku građevinu u Turskoj

Tokom renoviranja podzemnog prolaza u Istanbulu otkrivena je građevina nalik na rezervoar iz doba Vizantije. Građevinska kompanija pokušala je da prikrije prolaz do strukture kako bi se radovi nastavili, ali je to sprečeno zahvaljujući ...

  Izvor: Foto: Hurriyet Daily News

Grad Istanbul je otvorio tender za renoviranje Darulfunun podzemnog prolaza u avgustu. Na tenderu je pobedila firma Išildak, a renoviranje je počelo nakon što je projekat odobren od strane Komisije za očuvanje Istanbula.

Tokom radova podizvođača Viziona, pronađeni su pokrovi dve grobnice u avgustu. Procenjeno je da pokrovi datiraju iz rane hrišćanske ere, a radnici na iskopavanju su ih teško oštetili. Nakon što su odneti u Arheološki muzej u Istanbulu, čelnici muzeja su postali svesni da ih niko nije obavestio o građevinskim radovima u tom delu grada, ali su radovi bez obzira na to nastavljeni.

Neidentifikovana osoba je kasnije obavestila muzej da je ulaz u vizantijsku cisternu (rezervoar) od hiljadu metara kvadratnih otkriven tokom radova i da kompanija pokušava da ga sakrije cementom.

Zvaničnici muzeja su poslali dva arheologa na lice mesta kako bi proučili ulaz u cisternu i radovi su zaustavljeni. Izveštaj će biti poslat Komisiji za zaštitu kulturne baštine Istanbula, koja će doneti odluku o tome da li će radovi biti nastavljeni.

Arheološki muzej u Istanbulu je izjavio da ih nadležni iz grada nisu obavestili o ovim ostacima, već da su za njih saznali putem "odgovornog" građanina. "Teodosijev forum, koji je bio pun vizantijskih radnji nalazio se u tom području. Istaživanje će otkriti da li su u pitanju ostaci neke radnje ili cisterne.", rekli su u muzeju.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka