Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li održiva proizvodnja palminog ulja može da spasi ugrožene orangutane?

Širenje plantaža palminog ulja preti da ugrozi prirodno stanište orangutana, međutim, sve češće inicijative za njihovo uklanjanje nagoveštavaju moguće rešenje ovog problema.

  Izvor: Foto: Profimedia

Velika čovekolika vrsta majmuna, poznatih po svojoj inteligenciji ,jedna su od najugroženijih vrsta na planeti. Orangutani se suočavaju sa brojnim preprekama , od seče šuma u komercijalne svrhe do devastacije celokupnog prirodnog okruženja kao posledica neodrživosti rudarskih basena.

Majkl Desilets, izvršni direktor Orangutan Land Trust , kaže da je „zamena šuma za plantaže palminog ulja najveća pretnja za njihov opstanak u divljini“ u Indoneziji, Maleziji i Papua Novoj Gvineji.

Tokom proteklih 11 meseci, međutim, najveći proizvođači, trgovci I potrošači palminog ulja su obećali da će proizvoditi, kupovati ili prodavati isključivo ekološki proizvedeno palmino ulje. Oko 60 odsto svetske trgovine palminim uljem vodi se politikom održivog razvoja. “Mi vidimo početak rušenja jedne gomile domina koje su međusobno povezane, što će doneti veliki pritisak kompanijama koje se u svom radu ne pridržavaju obaveza o zabrani deforestizacije”, kaže Ret Batler, osnivač sajta Mongabay.com , koji se detaljno bavi ovim pitanjima.

Palmino ulje se nalazi u hiljadama predmeta za domaćinstvo, od proizvoda za ličnu higijenu (šamponi, kozmetika) do deterdženata I prerađene hrane. Praktično se nalazi na gotovo više od 50 odsto upakovane robe u supermarketima. Oko 85 odsto svetskih zaliha palminog ulja dolazi od plantaža u Indoneziji i Maleziji, gde su velike površine šuma  već uništene i koriste se za proizvodnju palminog ulja.

Procena okruglog stola o ekološkoj proizvodnji palminog ulja (RSPO) je pokazala da su od 1990. do 2010. godine, Indonezija, Malezija i Papua Nova Gvineja pretvorile 8,7 hektara šume u plantaže palminog ulja.

Poređenja radi, to je područje veličine dva Nju Džerzija. Palmino ulje je cenjeno iz više razloga. Njegova primena je gotovo univerzalna jer je jeftinije, postojanije u proizvodnji i može više puta da se koristi u odnosu na ostala biljna ulja. Dobija se iz mesnatog dela ploda uljane palme, dok se iz koštice istog ploda dobija ulje koje je drugačijih fizičko-hemijskih karakteristika, ali I namene. S obzirom na to da palmino ulje ima gotovo podjednak udeo zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, jednostavan je postupak razdvajanja na tečan i čvrst deo.

Za  proizvodnju sojinog ulja na primer, potrebno je i do deset puta više zemlje, što dovodi do veće seče šuma kao i do gubitka velikog broja ugroženih vrsta zarad korporativnih interesa. U tom pogledu proizvodnja palminog ulja zahteva manje zemlje što može da se iskoristi za održivu proizvodnju.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka