Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ogroman podni mozaik otkriven u Grčkoj

U misterioznoj grobnici iz doba Aleksandra Velikog u Amfipolisu otkriven je ogroman podni mozaik na kojem je oslikan čovek koji vozi kočije.

  Izvor: Foto: Greek Culture Ministry

Sićušni kamenčići bele, crne, plave, crvene, žute i sive boje stvaraju sliku kočija koju vuku dva bela konja, a u kojoj se nalazi bradati čovek sa vencem od lovorovog lišća. Hermes, božji glasnik u grčkoj mitologiji, stoji ispred kočija.

"Mozaik je najveći na lokalitetu, sa dimenzijama od 4,5x3 metara i nije potpuno otkriven.", navodi se u saopštenju grčkom Ministarstva kulture i sporta. Arheolozi veruju da veličina grobnice, kao i njeni ukrasi znače da je sagrađena za neku veoma značajnu osobu.

Postoje razne glasine i teorije o tome ko je sahranjen na ovom lokalitetu: od Roksane, persijske žene Aleksandra Velikog, Olimpije, njegove majke, pa do jednog od njegovih generala.

"Grobnica je definitivno iz perioda posle smrti Aleksandra Velikog, ali ne možemo da kažemo kome je pripadala.", rekla je Katerina Peristeri arheološkinja na lokalitetu.

Izgrađen na obalama reke Strimon, 60 kilometara od današnjeg grada Sera, Amfipolis je bio veoma važan grad drevnog Makedonskog kraljevstva pod Aleksandrom.

Roksana i njen sin Aleksandar su proterani iz Amfipolisa i ubijeni po naređenju makedonskog kralja Kasandera oko 310. godine pre naše ere. Ne postoje dokazi da grobnica možda pripada samom Aleksandru Velikom, koji je umro u Vavilonu, u današnjem Iraku.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka