Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Pogled na neverovatno unosnu pakistansku trgovinu škorpijama

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Škorpije su veoma tražen proizvod u naučnim krugovima Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije zbog otrova koje poseduju, a koji se mogu koristiti kao sastojak za razvoj jedinjenja za lekove protiv raka. U Kini, škorpije se ...

 Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Potražnja je stvorila vrlo unosnu industriju u Pakistanu. Tamo, lovci na škorpije rade sve kako bi njihova stvorenja bila poslata u inostranstvo po unosnim stopama: crna škorpija koja teži 60 grama može doneti i preko 50.000 dolara. U 2007. otrov škorpije se prodavao za oko 39 miliona dolara po galonu. U Kaliforniji, šverceri škorpija su zadržani u pritvoru Međunarodnog aerodroma u Los Anđelesu, koje su vlasti opisali kao čvorište za trgovinu egzotičnim životinjama.

Praćenje lanca snabdevanja škorpijama dovodi nas do zabačenih delova pakistanskog regiona Sind, gde kompleksna trgovina počinje od škorpionskog brokera, ka srednjem čoveku koji pregovara o cenama za određene delove stvorenja i dolazi do kupca pod imenom Navid Guri Kan, koji je izjavio da kupuje škorpije za jednu švedsku farmaceutsku kompaniju.

Trgovina je legalna u Pakistanu - mada je u avgustu zabranjena u provinciji Hajber-Pahtunva - ali postoje izveštaji koji govore da može imati nepopravljivi efekat na životnu sredinu.

Masovni lov škorpija, koje jedu gušteri i zmije u lancu ishrane, može dovesti do izbacivanja iz ravnoteže prirodnog balansa i uzrokovati porast broja drugih vrsta koje su štetne po okolinu.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka