Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kišobran revolucija u Hong Kongu jedna od najuljudnijih ikada

Šetnjom kroz proteste koji su zatvorili centralni deo Hong Konga više od dva dana možete naići na neke neverovatne prizore.

  Izvor: Foto: Reuters/Bobby Yip

Naravno, pro-demokratska grupa, uglavnom mlađih maloletnika i dvadesetogodišnjaka obučena u crno peva pesme, uzvikuje slogane i nosi transparente protiv kineske vlade i šefa administracije Hong Konga, Čun Jing Lunga.

Međutim oni su, najverovatnije, najuljudnija grupa aktivista ikada, koja se svim silama trudi da ostavi pozitivan utisak dok se bore za to da gradski zvaničnici budu smenjeni i Pekingu da odstupi.

Na nekoliko mesta mogu se naći poruke izvinjenja u gradu, kojim aktivisti izražavaju svoju solidarnost sa građanima. Pored toga, oni non-stop skupljaju smeće, uključujući opuške od cigara i papir. Uz to i recikliraju.

Oni koji protestuju u školskim uniformama redovno rade svoje domaće zadatke na licu mesta, a svi poštuju znakove zabrane u gradu, pa tako sigurno nećete naći nekoga ko npr. gazi travu iako se svi tiskaju na uskoj ulici.

Uljudnost aktivista je verovatno jedan od razloga zbog kojih, uprkos tome što je desetine autobusa promenilo trasu, što su kompanije primorane da zatraže od zaposlenih da rade od kuće i što su čitavi delovi dostupni jedino peške, demonstranti nisu podstakli opšti bes javnosti. Umeso toga, studentima su se pridružile desetine hiljada ljudi koji ih podržavaju.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka