Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Plač bebe prevazilazi razlike među vrstama

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Ukoliko je majka otišla u kupovinu i čuje malo dete kako traži mamu, ona će se okrenuti za njim. To se dešava skoro uvek, čak i ako zna da su njena deca kod kuće ili u školi. Sposobnost prepoznavanja i odgovora na poziv u pomoć ...

Izvor: Foto: IFLScience

Nakon što je primetila da većina beba kod sisara zvuče identično kada plaču, Suzan Lingl sa Univerziteta u Vinipegu izvela je istraživanje i otkrila da divlji jeleni u Kanadi reaguju na zvukove plača nekoliko vrsta sisara.

Do sada je bilo poznato da psi reaguju na plač ljudske bebe, ali nije bilo jasno da li je to rezultat sličnosti između plača novorođenih sisara ili samo bliskosti usled hiljadugodišnjeg procesa pripitomljavanja. Kako bi otklonila sumnju da bliskost utiče na istraživanje, Linglova i Tobajas Rid sa Univerziteta Midvestern prikupili su zvukove koje mladunci sisara ispuštaju kada plaču i zovu upomoć. Zvukovi su potom puštani divljim jelenima preko zvučnika, a među njima su se našli zvukovi foka, mrmota, mačaka, šišmiša i ljudi.

Kada je plač pušten u frekvenciji koju košute koriste da čuju svoje mladunče, one su brzo pokušavale da lociraju novorođenče sa snimka, bez obzira na vrstu. Kada je zvuk puštan van željene frekvencije, plač nije dobijao pažnju, ali se košute nisu kretale ka njemu. Kada su naučnici podešavali frekvenciju tako da bude tačno u željenom opsegu, a da nikako ne menjaju snimak, košuta bi brzo reagovala i pokušala da pronađe bebu.

Naučnici su takođe puštali zvukove odraslog jelena i lokalnih grabljivica, uključujući kojota, koji nisu izazvali nikakve reakcije. Uz to, košute nisu reagovale na pozive u pomoć ptica ili poziva koji su bili u željenom opsegu, ali bez strukture koja je ista kao kod prirodnog plača sisara.

Iako postoji razlika u tonovima i trajanju između vrsta, takođe postoje karakteristike koje su sačuvane evolucijom. Verovatno je da su u najranijoj istoriji sisara, majke morale da zaštite svoje bebe i to brzo. Ton koji bi uzrokovao najbrži odgovor bi zato bio najtraženiji i postao bi najočuvaniji tokom istorije. Naučnici ukazuju da je to primer osećaja među vrstama koji nisu ograničeni na ljudsku empatiju ili bliskost. To znači da postoje druga polja ponašanja i emocija koja takođe omogućavaju prevazilaženje razlika među vrstama.

Tagovi

Najnovije

Priroda

Nauka