Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gorka sudbina egipatske najstarije piramide (VIDEO)

Sakara, u Egiptu, predstavlja najstariji ljudski kameni kompleks ikada sagrađen. U njemu se nalazi najstarija piramida u Egiptu. Ona je deo nezamenljive istorije koja se urušava već 4.600 godina. Međutim, prema navodima lokalnih ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Zapravo, kompanija koju je angažovalo egipatsko Ministarstvo za antikvitete, možda je počinilo krivično delo tokom restauracije. Prema tvrdnjama medija, zakoni o očuvanju jasno nalažu da bilo koja nova gradnja bude manja od 5 odsto strukture koja se restaurira. Umesto toga, kompanija - koja navodno nikada nije radila na projektima restauracije - je sagradila nekoliko novih zidova i objekata koji prelaze ovo ograničenje.

Cela stvar ne bi bila toliko bitna da takav način rada ne doprinosti daljem propadanju piramide, koja se smatra najstarijom kamenom strukturom na svetu.

Ne tako davne 1992. godine, veliki zemljotres je pogodio region i umalo uništio piramidu. Gomila kamenja odvaljena je usled potresa i survalo se u podnožje piramide ostavljajući prazninu na vrhu u obliku kupole.

Kompanija arheologa Pitera Džejmsa je tada postavila držač u vidu balona, Votervol. "Unutar ojačani PVC proizvod se može naduvati pomoću vazduha i napuniti vodom", kaže Džejms i dodaje: "Ovaj proizvod je korišćen za držanje obrnute kupole od kamena." Sistem je radio sjajno, pa su vremenom restauratori postavili čelične šipke da ojačaju piramidu trajno.

Međutim, finansiranje je postalo problem. Sve je manje novca bilo kako je sociopolitički preokret razorio Egipat. Kompanija koja je angažovana da preuzme posao, navodno, nikada pre toga nije radila na sličnim projektima. Prema navodima medija kompanija je zapravo već odgovorna za urušavanje jednog dela građevine.

Sakara, u Egiptu, predstavlja najstariji ljudski kameni kompleks ikada sagrađen. U njemu se nalazi najstarija piramida u Egiptu. Ona je deo nezamenljive istorije koja se urušava već 4.600 godina. Međutim, prema navodima lokalnih medija, trenutno je uništava kompanija koja je bila angažovana da je "restaurira".
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka