Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako 100 triliona bakterija radi u službi čoveka i nakon njegove smrti?

Svi mi imamo oko 100 triliona bakterija koje žive u našim crevima, što je dobra stvar. Poznati kao crevna flora ili crevni mikrobi, ovi mikroogranizmi pomažu našem telu da svari određenu hranu, priskaču u pomoć imunom sistemu i ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Međutim, kada umremo, naša prijateljska crevna flora postaje neprijateljska. Bez hrane, mikrobi beže iz digestivnog trakta kroz krvotok i šire se u drugim organizma, hraneći se umirućim ćelijama i kolonizujući naše telo.

Forenzički stručnjaci upravo su otkrili da ovakva sudbina može pružiti ključne dokaze o umrlom. Piter Noubl i njegov istraživački tim sa Državnog univerziteta Alabama analizirali su uzorke tkiva sa 11 leševa, između jednog i deset dana „svežih”. Pomoću širenja bakterijskog genetskog materijala, naučnici su bili u stanju da otkriju koliko je vremena potrebno mikrobima da stignu do drugih organa, kao i koje vrste su putovale gde.

Suprotno očekivanjima tima, ne postoji nikakav predvidljiv obrazac distribucije mikroorganizama. To je bilo veliko iznenađenje za Noubla, budući da je očekivao da će se različiti mikrobi naći u različitim organima. Na primer, tim je pretpostavljao da će mikrobi otporni na žuč „cvetati” u jetri, dok će oni prilagođeni okruženju bogatom gvožđem biti najzastupljeniji u slezini.

Zapravo, bilo je više varijacija između pojedinaca i prema vremenu smrti nego što je bilo između organa u jednom lešu.

Ipak, ova otkrića imaju određen značaj, posebno na polju forenzike. Znajući kako se crevne bakterije razmnožavaju u relu nakon smrti može otkriti vreme kada je smrt nastupila ili gde je telo ležali, budući da okruženje utiče značajno na efekat širenja ovih mikroba. Ukoliko je telo pomereno na neku drugu lokaciju nakon smrti, bakterije u unutrašnjim organima mogu ukazati gde je osoba prvobitno ubijena. Tako da, nakon naše smrti, crevna flora i dalje radi za nas.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka