Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetske kompanije prinuđene da promene ime zbog terorista

ISIS, skraćenica kojom se obeležava Islamska Država u Iraku i Siriji, postala je neprijatna kako za kompanije, tako i za ljude koji dele ime sa terorističkom grupom koja operiše u Iraku i Siriji. Situacija je mnoge ostavila bez ...

  Izvor: Foto: ISIS Mag

Ime ISIS prvobitno je vezivano za egipatsku boginju Izidu koja je obožavana kao idealna majka i žena. Nekada prijatno značenje podstaklo je mnoge kompanije da usvoje ISIS kao svoj naziv.

Na primer, ISIS Mag je magazin o frizurama i lepoti za žene afričkog porekla koji se izdaje u Londonu. Magazin je sada prinuđen da promeni svoj logo, tako da reč "Mag" bude istaknutija u naslovu.

"Želeli smo da naše čitateljke oslobode boginju u sebi, tako da smo zbog toga dali ime ISIS. Počele su da nam stižu poruke na našoj Fejsbuk stranici da smo deo terorističke organizacije, tako da sam rekla našem poslovnom partneru da moramo da promenimo brend.", rekla je Linda Grejem, osnivačica ISIS Maga.

Ne čudi što ISIS predstavlja pretnju za zabrinute kompanije sa istim imenom, posebno kada potrošači mogu da biraju, rekao je osnivač reklamne agencije Media Spark u Londonu, Piter Kou.

"Problem postoji ukoliko potrošači ili potencijalni potrošači dobiju ideju da ste možda na neki način povezani sa terorizmom, ili se jednostavno osećaju neprijatno, tokom procesa odlučivanja gde da idu.", rekao je Piter.

ISIS je takođe bio naziv aplikacije za sistem bežične naplate - sve tok američki startap nedavno nije objavio da će promeniti svoje ime.

Zaista je "samoubistvo" nekako biti povezan sa ISIS-om, veruje profesor Nikolas O'Šogresi sa Univerziteta Kvin Meri u Londonu. On je izjavio da menjanje imena robne marke zbog loše asocijacije reči nije ništa novo.

"To se dešavalo i ranije. Najbolji slučaj je Jaguar, koji se prvobitno zvao SS Cars. Naravno da su morali da promene svoje ime i prema savetima marketinške agencije postali su Jaguar.", rekao je O'Šogresi.

Slova SS asocirala su na naciste, budući da je to bila skraćenica za njihove omrznute i zastrašujuće policijske divizije.

Čak su i seksi šopovi na udaru, posebno En Samers - britanska prodavnica specijalizovana za seks igračke i donji veš - koja je nedavno izbacila seriju donjeg veša za žene pod imenom ISIS. Nije poznato da li kompanija ima u planu da menja ime proizvoda.

Međutim, nisu samo kompanije te koje osećaju neprijatnost. Isis Martinez, specijalistkinja za alternativnu medicinu iz Majamija, na Floridi - suočila se sa brojnim poteškoćama zbog svog imena u poslednjih nekoliko meseci.

"Iskusila sam brojne neprijatne razgovore sa potencijalnim klijentima u prijemnoj sobi. Sestra koja radi na prijemu me je pitala da li mogu da koristim svoje srednje ime zato što se oseća neprijatno da izgovara ISIS. Ljudi žele da me zovu po nadimku.", rekla je Martinezova.

Zbog toga, Martinezova je pokrenula peticiju kojom želi da animira druge žene sa istim imenom, kao i roditelje kćerki koje se zovu ISIS, sa ciljem da mediji obustave korišćenje reči - koja je zapravo netačna. Prema Martinezovoj, ISIS bi trebalo da se zove ISIL - Islamska Država u Iraku i Levantu. Uz to, početkom leta, teroristi su samoinicijativno promenili svoje ime u Islamska Država (IS). 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka