Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Alkoholno piće staro 200 godina može da se pije i danas?

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Kamena boca stara 200 godina pronađena je u junu ove godine u olupini broda na dnu Baltičkog mora, a rezultati preliminarne analize pokazuju da sadrži alkohol.

Izvor: Foto: National Maritime Museum, Gdańsk

Istraživači su otkrili zapečaćenu i dobro očuvanu bocu još u junu, tokom istraživanja olupine broda nazvane F53.31 na dnu Baltičkog mora u blizini obale Poljske. Preliminarni laboratorijski testovi pokazali su kako boca sadrži 14-postotni alkoholni destilat, što može biti votka ili vrsta džina zvana „jenever“, koji je najverojatnije razređen s vodom.

Na površini kamene boce isklesana je reč „Selters“, što je ime proizvođača visokokvalitetne gazirane vode iz Nemačke. Prirodna mineralna voda u mestu Selters pronađena je pre otprilike 1000 godina, što ga čini jednim od najstarijih izvora mineralne vode u Europi, a voda iz tog izvora navodno ima brojne zdravstvene koristi.

Pomorski arheolog Tomaš Bednarc, koji vodi istraživanje olupine, prošli mesec je izjavio kako boca pronađena na olupini F-53-31 potiče iz vremena između 1806. i 1830. godine. Kapacitet boce je oko 1 litre, a proizvedena je u mestu Ranšbah, koje je četrdesetak kilometara udaljeno od izvora mineralne vode Selters. Osim ove boce, istraživači su u olupini pronašli delove keramike, malu činiju i nekoliko delova posuđa.

Početkom jula istraživači su pronađenu bocu poslali na testiranje u hemijsku laboratoriju J. S. Hamilton u Poljskoj, kako bi saznali sadrži li boca svoju originalnu mineralnu vodu ili neku drugu tečnost. Konačni rezultati testiranja očekuju se tek početkom septembra, ali preliminarni rezultati sugerišu da se radi o određenoj vrsti alkoholnog pića.

Bednarc je izjavio kako je piće pronađeno u boci još uvek pitko, dakle, ne može uzrokovati trovanje, iako nema baš privlačan miris.

Prema Nacionalnom pomorskom muzeju u Gdanjsku, izvori u Seltersu presušili su početkom XIX veka, nakon čega je nabavka ovakve vode postala mnogo teža. Godine 1896. stanovnici tog mesta pokušali su da pronađu nove izvore, a njihova potraga se završila uspešno. Tako se mineralna voda Selters danas prodaje kao luksuzni proizvod, a veruje se da je kvalitet vode ostao jednako dobar kao što je bio kad je voda otkrivena 1.000 godina ranije.

Tagovi

Najnovije

Priroda

Nauka