Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se konji sporazumevaju?

Novo istraživanje otkriva da velike, izuzetno pokretljive uši jednog konja mogu pokazati drugom konju gde treba da usmeri svoju pažnju, što posmatrajućoj životinji može pomoći da pronađe hranu i izbegne predatore.

  Izvor: Foto: Profimedia

Kao jedno od prvih istraživanja na temu komunikacionih puteva koji nedostaju ljudima - poput pokretljivih ušiju, na primer - jedan od važnih koraka je razumevanje načina na koji se društvene životinje sporazumevaju, navodi vođa istraživanja Dženifer Vatan, studentkinja doktorskih studija Univerziteta u Saseksu.

Naučnici obično proučavaju kako životinje komuniciraju međusobno fokusirajući se na osobine koje poseduju i ljudi, poput govora tela. Međutim, gledajući na svet iz konjskog ugla, naučnici mogu da steknu uvid u to kako ove životinje dele informacije, tvrdi Vatanova.

Poput ljudi, konji su veoma društvene životinje. Iako život u velikim grupama sa drugim članovima iste vrste ima svoje mane, on takođe ima svoje prednosti. Životinje mogu da se međusobno čuvaju, pazeći na potencijalne grabljivice dok su druge zauzete ishranom ili potragom za hranom.

Da bi ovaj sistem radio, međutim, životinje moraju da imaju način na koji se sporazumevaju međusobno.

"Konji imaju zaista dobar vid - bolji od pasa ili mačaka - ali je njihov izraz lica zanemaren.", rekla je Vatanova.

Ona pretpostavlja da konji koriste položaj ušiju kao znak gde da gledaju i da li treba da obrate pažnju na nešto u svom okruženju.

Konjska čula

Kako bi testirali ovu ideju, Vatanova i njena pomoćnica Keren Mekomb fotografisale su konje na ispaši dok su gledali u jednu od dve kofe sa hranom.

U jednoj seriji fotografija, konjske uši su prekrivene maskom, u drugoj seriji prekrivene su konjske oči, a treća grupa je prikazivala normalne konjske glave. Potom su pretvorile ove fotografije u slike u prirodnoj veličini koje je konj mogao da vidi dok bira između dve kofe s hranom.

Preliminarni eksperimenti pokazali su da su konji u stanju da prepoznaju da gledaju u druge konje na fotografiji. Kada su konji gledali u fotografiju iz treće serije, gde su i oči i uši otkriveni, oni su izabrali kofu sa hranom koju je gledao konj sa slike u 75 odsto slučajeva.

Kada su oči ili uši pokriveni maskom na fotografiji, posmatrajući konj je birao između dve kofe sa hranom manje-više nasumično. Međutim, konji su se nešto bolje pokazali kada je prikazivana slika sa otkrivenim ušima nego ona sa očima. "Konji su zapravo gledali manje u fotografije konja sa maskama na očima i ušima, što ukazuje da su one davale manje informacija, tj. nedovoljno za promenu ponašanja.", rekla je Vatanova.

Od pomoći uzgajivačima i jahačima

Istraživanje predstavlja prvi dokaz da konji mogu da dele informacije o hrani međusobno, iako su evoluirali u okruženju gde je "jedna vlat trave podjednako dobra kao i druga", kaže Ketrin Hupt, profesorka emeritus veterinarske medicine sa Univerziteta Kornel i stručnjak za konje.

Budući da istraživanje pruža jedinstven uvid u to kako životinje razmišljaju, "ovi rezultati su veoma važni za sve one koji rade sa konjima", rekla je Huptova i dodala: "Iskusni jahači znaju da obraćaju pažnju na konjske uši, pokušavajući da shvate šta konj misli, tako da nisam iznenađena što su uši najvažniji znak."

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka