Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Materijal koji je toliko crn da ga je nemoguće videti

Puritanci, gotičari, umetnici avangarde, pesnici, modna ikona Koko Šanel - svi su videli nešto posebno u crnoj boji. Novim izumom kompanije Surej NanoSistems, crna boja je tamnija nego ikad.

 Izvor: Foto: Nanosystems

Britanska kompanija proizvela je materijal koji je toliko crn da apsorbuje sve osim 0,035 odsto vidljivog svetla što je novi svetski rekord. Gledati "super-crni" premaz napravljen od ugljeničnih nanocevi od kojih je svaka tanja 10.000 puta od ljudske kose je veoma čudno iskustvo. Toliko je crno da ljudsko oko ne razume šta vidi. Nema nikakvih oblika i obrisa, a ono što se vidi izgleda kao bezdan.

Kada bi se ovaj materijal iskoristio za jednu od crnih haljina Šanela, glava i udovi osobe koja bi je nosila izgledali bi kao da plutaju oko crne rupe koja je u obliku haljine.

Svrha ovog predmeta je mnogo ozbiljnija - astronomske kamere i teleskopi će funkcionisati mnogo bolje i efikasnije. Materijal je moguće koristiti i u vojne svrhe, ali proizvođač ovog materijala o tome ne sme da govori.

Materijal pod nazivom Vantablek (Vantablack) napravljen je na aluminijumskoj foliji jedne kompanije sa sedištem u Njuhejvenu. Iako je aluminijumska folija neravna i prepuna ispupčenja, kada se prekrije ovim materijalom, izbočine i neravnine potpuno nestaju. "Očekujete da vidite sićušne neravnine, ali sve što vidite je samo crno, kao rupa, tj. kao da tamo nema ničega.", rekao je Ben Jensen iz kompanije Surej NanoSistems.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka