Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

ISIS ugrožava iračku kulturnu baštinu

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Irak ima neke od najstarijih i najvažnijih arheoloških i kulturnih lokaliteta na svetu. Među njima su tri lokaliteta sa UNESCO liste svetske kulturne baštine i dvanaest privremenih lokaliteta na istoj listi.

 Izvor: Foto: Abou Mouseb

U iračkim muzejima, posebno onim u Bagdadu i Mosulu, su smešteni bezbrojni nezamenljivi predmeti koji svedoče o jedinstvenom nasleđu Iraka. Organizacija Iračka baština (Iraq Heritage) je zaprepašćena velikom patnjom i gubicima života u tekućoj borbi u ovoj bliskoistočnoj zemlji i izražava veliku zabrinutost za bezbednost neprocenjivog kulturno-istorijskog nasleđa Iraka. Ova organizacija radi na zaštiti svetske kulturne baštine koja je ugrožena oružanim sukobima, prirodnim katastrofama i ljudskim nemarom.

Ruševine drevnog asirskog grada Ninice leže u severnom predgrađu Mosula u kome bukti rat. Južno od Mosula se nalaze ruševine Hatre, koja se nalazi na UNESCO listi svetske kulture baštine. Ovi lokaliteti su pod velikom pretnjom nakon što je vlada izgubila kontrolu nad njihovim područjem.

Nakon pada Sadamovog režima 2003. godine Irak je pretrpeo pljačkanje koje je odnelo na hiljade neprocenjivih ploča sa klinastim pismom, skulptura, bronzanih ploča, knjiga i drugih predmeta kako iz Narodnog muzeja u Bagdadu, tako i iz Arheološkog muzeja u Mosulu.

Svetska trgovina ugradenim dobrima se procenjuje milijardama dolara, ali lokalni lopovi dobijaju samo mali deo vrednosti ukradenih dobara. Najčešće, ukradeni predmeti završe u evropskim, severnoameričkim i japanskim kolekcijama. Iračke specijalne snage su 2008. godine upale u jednu kuću u Basri i povratile 228 drevnih mesopotamskih predmeta koji su bili opljačkani sa arheoloških lokaliteta i muzeja širom zemlje. Vlast je učinila napor da spreči pljačke najviše zbog toga što je to jedan od načina na koji se finansiraju pobunjeničke grupe.

Pljačkaške akcije tokom rata u Iraku su naterale Ujedinjene nacije da ubace odredbu u Rezoluciju 1483 (2003) kojom se pozivaju sve države članice da olakšaju vraćanje predmeta iračke kulture koji su ilegalno izvezeni. Gubitkom kontrole nad regionom, kojom sada rukovode pobunjenici Islamske Države u Iraku i Levantu (ISIS) lokaliteti iračke kulturne baštine na severu zemlje su zvanično opet ugroženi.

Organizacija Iračka baština je pozvala sve naoružane snage da obrate pažnju na međunarodne zakone koji štite kulturna dobra i da vode računa o jedinstvenoj istoriji Iraka koja treba da služi u korist budućim generacijama. Poseban naglasak je stavljen na pljačkanje muzeja u proteklih 11 godina, nakon čega postoji realna pretnja da Irak izgubi sve što ima od baštine.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka