Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakve tajne krije vremenska kapsula Stiva Džobsa? (VIDEO)

Trideset godina, potencijalno neprocenjiv deo tehnološke istorije bio je izgubljen negde ispod Aspena u Koloradu.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Na Međunarodnoj konferenciji posvećenoj dizajnu, koja je održana 1983. godine u Aspenu, Stiv Džobs je držao govor prognozirajući tehnologiju poput ajpeda, bežičnog interneta, pa čak i App Store. Koristio je svoj Lisa miš za navigaciju kroz ono što je u tom trenutku govorio, a nakon toga je taj miš dodao u kolekciju raznovrsnih predmeta koje su donirali učesnici konferencije, a koja je kasnije zakopana kao „Aspenska vremenska kapsula“.

Uprkos desetinama drugih predmeta, kapsula je postala poznata kao „vremenska kapsula Stiva Džobsa“ i organizatori su se radovali što će jednog dana otkopati kapsulu i pokazati miša. Međutim nisu računali na jedan problem – nisu uspeli da je pronađu.

Godinama, vremenska kapsula je bila izgubljena ispod zemlje Aspena. Prvobitni plan bio je da se otkopa 2000. godine, ali delimično zahvaljujući velikom građevinskom projektu u tom području, organizatori konferencije nisu mogli da je pronađu, tj. sve do prošle godine. Uz pomoć emisije „Kopači“ koja se emituje na National Geographic kanalu, lokalna ekipa je konačno otkrila kapsulu prošlog septembra i brzo rešila da je izvadi na površinu.

Jednu iskopanu rupu kasnije, tim ju je izvadio na svetlost dana. Kamere su snimale i otvorili su je. „Samo smo odlepili.“, rekao je Džordž Vajant, jedan od dva domaćina emisije „Kopači“ i dodao: „Poludeli smo. Imao sam loš osećaj u stomaku ceo dan i bilo je momentalno olakšanje.“

Naravno, pronalaženje miša unutar vremenske kapsule koja je sadržala na stotine drugih predmeta nije bio lak zadatak i nestrpljivi posmatrači koji su čekali da ga vide morali su da sačekaju još jedan dan. „Kada je došao kraj, bukvalno su stvari prelivale.“, rekao je Tim Sejlor, drugi domaćin „Kopača“ i dodao: „Mora da je bilo hiljadu predmeta.“

Međutim uspeli su da izvuku mnoge stvari, uključujući paket Balantine piva (u konzervi), kasetu Mudi Bluz i Rubikovu kocku. Na sreću, uprkos jakom mirisu kalupa koji se širio iz kapsule, miš i mnogi drugi predmeti su bili zaštićeni plastičnim kesama.

U međuvremenu, „Kopači“ se spremaju za premijeru nove sezone, a epizoda sa vremenskom kapsulom Stiva Džobsa biće prikazana 25. februara.

Trideset godina, potencijalno neprocenjiv deo tehnološke istorije bio je izgubljen negde ispod Aspena u Koloradu.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka