Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zlato koje raste na eukaliptusu

Istraživači iz Australije potvrdili su da drvo eukaliptusa krade „zlato“ iz dubine zemlje i kroz korenje prenosi sve do lišća.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Australijski istraživači otkrili su da se mikroskopske čestice zlata iz zemlje nalaze i u listovima eukaliptusa. Međutim došlo je do neslaganja oko toga da li su čestice zaista dospele kroz korenje do listova ili ih je vetar naneo. Zato su istraživači rešili da urade istraživanje kako bi shvatili šta je istina.

Ovo pitanje je zanimljivo zbog velike vrednosti plemenitog metala, koga je sve manje – u poslednjih deset godina, količina iskopanog zlata opala je za oko 45 procenata. Ako bi se ispostavilo da zlato zaista „raste“ na eukaliptusa, to bi moglo da bude i rešenje za nestašicu.

Istraživači su tako uporedili lišće sa eukaliptusa gde su ove promene uočene, sa lišćem drugog drveća udaljenog oko 800 metara. Takođe su gajili drveće u staklenim baštama gde bi u okviru jednih dodavali zlato u zemlju, a u okviru drugih ne.

Rezultati su pokazali da zlato jeste kroz korenje dospevalo do ekstremteta, a čestice na listovima su iznosile oko 8 milimetara u prečniku. Oko 20 listova bilo je neophodno kako bi se ovaj proces utvrdio.

„Zlato je verovatno toksično za drveće, tako da se skladištilo u ekstremitete, kao što su listovi, kako bi se izbegli štetni biohemijski procesi“, zaključili su autori studije.

Prosečna koncentracija zlata u listovima iznosila je samo 46 deo biliona, odnosno 0.000005 procenata težine svakog lista, tako da konkretne dobiti od njih nema. Međutim, drveće eukaliptusa bi moglo da pruži lakši i jeftiniji način u otkrivanju nalazišta zlata.

Izvor: National Geographic News

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka