Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvo oruđe od kostiju napravili su neandertalci

Veruje se da su neandertalci pravili prvo oruđe od kostiju savremenim tehnikama, još pre pojave modernog čoveka na tlu Evrope.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Savremeni čovek je zamenio neandertalca u Evropi pre 40 000 godina, ali se o njihovim sposobnostima i dalje raspravlja. Neki tvrde da su oni imali mogućnosti kao moderan čovek, ali drugi čvrsto stoje iza toga da su se sličnosti sa savremenim čovekom pojavljivale samo onda kada je on došao u kontakt sa neandertalcima.

"Za sada je oruđe napravljeno od kostiju jedan od najboljih dokaza da su neandertalci imali razvijenu tehniku obrade koja se vezuje samo za modernog čoveka.“, objašnjava dr. Šenon Mekfiron sa Instituta za evolucionu antropologiju u Lajpcigu, u Nemačkoj. On i dr. Majkl Lenua sa Univerziteta u Bordou su vršili iskopavanja na lokalitetu Abri Peyrony gde su pronađene tri ovakve kosti.

"Ako su Nendertalci razvili ovakvu vrstu oruđa sami, moguće je da je savremeni čovek nasledio ovaj vid tehnike od njih. Savremeni ljudi su u Evropu došli sa oštrim oruđem, a ubrzo potom su počeli da prave i ono sa obrađenim, glatkim ivicama. Moguće je da je ovo prvi dokaz transformacije neandertalaca u naše direktne pretke", tvrde stručnjaci sa Univerziteta u Holandiji.

Ipak, ne možemo eliminisati mogućnost da ovo oruđe u stvari ukazuje na to da je savremeni čovek došao u Evropu ranije nego što mislimo i tako uticao na ponašanje neandertalaca ranije nego što je dokazano. Ovaj problem se nadalje može rešiti daljim istraživanjem.

Ostaje pitanje koliko je bilo rašireno ovo inteligentno ponašanje neandertalaca. Prve tri pronađene kosti su bile delići od nekoliko centimetara i prepoznate su od strane stručnjaka koji se bavi kasnijim dobom oruđa od kostiju. Oni ipak nisu bili karakteristični za ovaj period.

"Ipak, ako uporedimo ova tri delića sa onim pronađenim na drugim nalazištima, šablon je identičan.", tvrdi Mekfiron. "Onda smo prošlog leta pronašli veće, kompleksnije oruđe koje je, nesumnjivo, isto oruđe koje smo pronašli i kasnije na drugim nalazištima gde je živeo moderan čovek".

Današnje zanatlije koriste sličan alat i danas za obradu kože. Ovaj alat je vrlo pogodan za obradu kože i za vreme kad je nastao vrlo savremen. Svedok tome je  njegova upotreba nakon 50 000 godina.

Ovo nije prvo oruđe pronađeno kod neandertalaca. Ranije je pronađeno kameno oruđe i ono od kostiju, ali mnogo grublje obrade nego ovo o kome se raspravlja. Oni su čak upotrebljavali kosti da obrade ili naoštre oruđe od kamena, ali su kasnije uvideli prednosti kostiju kao materijala za obradu.

Da bismo znali vreme iz koga potiče pronađeno oruđe, ono je na Institutu za arheologiju podvrgnuto radiokarbonskim ispitivanjima. Takođe je ispitivano OSL (optically stimulated luminescence) metodom. Rezultat je pokazao da je oruđe staro oko 50 000 godina, a nema dokaza da je tada u Evropi bio savremeni čovek. Dakle, ostaje mišljenje da su neandertalci izumitelji prve tehnike obrade oruđa od kostiju. 

Izvor: Science Daily

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka