Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 država najboljih za život

Indeks društvenog napretka je novi način merenja napretka kroz osnovne ljudske potrebe, umesto tradicionalnih pokazatelja ekonomskog rasta.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Ovaj indeks razvio je profesor Majkl Poter s Harvarda, a zemlje se rangiraju po merama društva i okolina koje stoje iza blagostanja, prenosi Business Insider.

Ovo je deset društveno najnaprednijih zemalja:

10. Španija

Iako je ova zemlja godinama u ekonomskoj krizi, ako zapravo uspete da nađete posao, neće vam biti tako loše. Štaviše, Španija je peta po kvalitetu vazduha, vode i uopšte po pitanju javne čistoće. Takođe, visoko obrazovanje je dostupno svima, a nivo tolerancije i društvene integracije je, takođe, na visokom nivou.

9. Francuska

Francuska je sedma po kvalitetu vazduha, vode i čistoće, ali lične slobode, sloboda medija i ljudska prava su na vrlo visokom nivou. Takođe je dopustila istospolne brakove, što je dodatno povisilo ocenu ljudskih prava.

8. Japan

Kriminal je u ovoj zemlji na jako nisko nivou, te je samim time i sigurnost građana na vrhu. Japanci, takođe, uživaju najveću pismenost kao i očekivanu životnu dob. Ipak, po održivosti ekosistema, Japan je tek na 40. mestu.

7. Australija

Australija je ubedljivo prva po pitanju ličnih sloboda, a hvali se i mogućnost napredovanja, dostupnost visokog obrazovanja. Međutim, loši rezultati održivosti ekosistema (46. mesto) koštali su Australijance boljeg plasmana.

6. Sjedinjene Američke Države

Najbolji dokaz da ekonomsko bogatstvo nije sve su SAD, koje su debelo iza Španije po pitanju kvaliteta vazduha, vode i čistoće (13. mesto). Ipak, dobro su ocenjeni lična sloboda, jednakost i integracija, dok je, očekivano, lična sigurnost dosta lošija od proseka.

5. Nemačka

Poznata po disciplini i radnoj etici, Nemačka je prva u prehrani i osnovnoj zdravstvenoj nezi, druga po pitanju kvaliteta vazduha, vode i čistoće, ali održivost ekosistema je tek na 39. mestu. Takođe se nisu iskazali u ličnim pravima i pristupu visokom osiguranju, ali zato je lična sloboda rangirana vrlo visoko.

4. Kanada

Lična sigurnost je na najvišem nivou u Kanadi, a za pohvalu je i visok kvalitet dobre ishrane i medicinska nega. Kanada je na prvom mestu i u ljudskim pravima, jednakosti i integraciji, ali održivost ekosistema je na razočaravajućem 47. mestu.

3. Švajcarska

Lična sigurnost je na prvom mestu u Švajcarskoj, kao medicinska nega i lična prava. Ipak, integracija je relativno loše rangirana, kao i dostupnost visokog obrazovanja.

2. Velika Britanija

Kvalitet vazduha, vode, čistoća i lična prava su na prvom mestu, dok je lična sigurnost nešto lošija, kao i osnovna medicinska nega. Britanci, takođe, uživaju visok nivo ličnih sloboda i dostupnost visokog obrazovanja.

1. Švedska

Simbol socijalne sigurnosti i „zemlja bez siromašnih“ nije nikoga iznenadila svojom pobedom: u Švedskoj ćete najlakše napredovati, aona i ima najbolje ocene po pitanju ličnog izbora, ličnih prava i sloboda i odličan pristup visokom obrazovanju. Takođe, sigurnost je na prvom mestu.

Izvor: Ecotopia

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka