Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriveno lice pravog Hobita

Istraživači su rekonstruisali lice kontroverznog drevnog čoveka, kome je zbog neobičnih karakteristika nadenut nadimak „Hobit“…

  Izvor: Foto: Shutterstock

„Lice Hobita sigurno nije ono što nazivamo lepim, ali definitivno jeste osobeno“, rekla je antropološkinja Susan Hejs, viši naučni saradnik na Saut Vejls univerzitetu u Australiji, koja je radila osam meseci na ovom projektu.

Otkriveni skelet zapravo pripada ženi, koja nema nimalo tipičan ženstveni izgled, već je krase sitne oči i malo čelo. Ono što je istraživače pre svega navelo da joj pripišu ime Hobit jeste niski rast - oko 1 metar. Na osnovu znanja i  iskustva iz forenzike, Hejsova je uspela da izvrši rekonstrukciju lica, ove tridesetogodišnje žene, na osnovu fosilnih ostataka, iskopanih 2003. godine u Liang Bua pećini, koja se nalazi na indonežanskom ostrvu Flores.

Kako bi napravila odgovarajući opis, Hejsova je ubacila skeniranu 3D fotografiju lobanje  u kompjuterski grafički program. Takođe, je pregledala portrete Hobita paleo-umetnika i zaključila da ove ranije interpretacije više odgovaraju karakteristikama majmuna. Njen rad ipak upućuje da ovaj skelet ima ljudske osobenosti, ali ipak sasvim specifične.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Skelet star 18.000 godina, zvanično poznat pod imenom Homo floresiensis, težak je između 30 i 35 kg. Od kako je otkriven, naučnici debatuju da li ovaj primerak zapravo prestavlja izumrlog člana porodičnog stabla ljudi, možda patuljastu vrstu Homo erektusa – humanoida starog 1.8 miliona godina koji je prvi imao srazmere tela uporedive sa modernim Homo sapijensom.

Kritičari su ovu pretpostavku o novoj vrsti čoveka sporili argumentom da bi skelet mogao da pripada osobi sa mikrocefalijom, stanjem koje karakteriše mala glava, nizak rast i određeni stepen mentalne ometenosti. Studija iz 2007. godine – koja je otkrila da je mozak ovog Hobita tri puta manji od mozga modernog odraslog čoveka –  zaključuje, međutim, i da nalazi na mozgu ne potvrđuju mikrocefaliju.

„U našem izveštaju sa sigurnošću odbacujemo hipotezu o mikrocefaliji“, Din Falk, antropolog sa Florida državnog univerziteta. „Ne radi se samo o tome da je njihov mozak mali, već je i drugačijeg oblika. U pitanju je drugačija vrsta čoveka.“

Rekonstruisano lice Hobita prikazano je na Australijskoj konferenciji arheologa na Univerzitetu Volongong, održanoj u decembru.

„Ova neobična devojka mi je zadala više muka nego što sam očekivala, ali sam zadovoljna metodologijom istraživanja i konačnim rezultatom“, rekla je Hejs.

Njen rad se trenutno nalazi na reviziji pre objavljivanja u naučnom časopisu.

Izvor:LiveScience

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka