Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriveno groblje mamuta u Viminacijumu

U blizini skeleta mamuta pronađenog pre nekoliko dana, otkrivene su nove kosti, a pretpostavlja se da je reč o pet ili šest mamuta…

  Izvor: Foto: Shutterstock

Direktor arheološkog projekta Viminacijum Miomir Korać, izjavio je za Tanjugu da je u nastavku istraživanja, posle otkrića dela skeleta mamuta pre nekoliko dana, na svakih trideset metara pronađena po još jedna kost. Ovo je prema Korećevim rečima, gotovo neverovatno, jer znači da je tu zakopano pet možda čak i šest mamuta. On je dodao da se različite kosti nalaze na prostoru lokaliteta Nosak površine između jednog i dva hektara, i da je to zaista fenomen. 

„Ja prosto ne znam šta da kažem, u šta sve to može da se izrodi, prosto je neverovatno, sada je počelo pažljivije istraživanje celog tog dela. Iako upotrebljavamo svu moguću tehniku u razotkrivanju, nismo vidoviti i ne znamo šta da očekujemo“, uzbuđeno je ispričao Korać.

Tim istraživača će sada napraviti infracrvene snimke, kako bi dobili što bolju sliku ovog lokaliteta, pokušaće da raščiste teren i da geofizičkim metodama, koje mogu da detektuju kosti na većim dubinama, vide dokle one sežu.

„Više nije u pitanju samo jedan mamut i jedna kost. Ovo je svetska poslastica jer takvih mesta nema u svetu“, istakao je Korać, podsetivši da svi mamuti do sada pronađeni širom sveta nalaze se u muzejima.

On je kazao da skelet mamuta Vike, otkriven 2009. godine, koji je takođe svetski raritet, morati da bude izmešten, jer je to jedini mamut koji se i dalje nalazi na mestu gde je i pornađen. Korać je rekao da su nove kosti pronađene na 10 metara udaljenosti od Vike, na mestu gde je bilo Panonsko more koje se povlačilo, te da je moguće da je na samom lokalitetu nekada postojalo malo ostrvo gde su se mamuti zatekli.

Strčnjaci iz regiona, ali i šire, biće konsultovani u vezi sa ovim otkrićem, a u nastavku istraživanja biće korišćena sva raspoloživa tehnika ranije upotreblena u istraživanju antičkog grada i legijskog logora.

„Ovo je stvar mnogo šira i značajnija, jer se radi o jednom prostoru kome treba da posvete pažnju ne samo naši stručnjaci - paleozolozi, paleontolozi, arheolozi, nego i stručnjaci iz regiona i šire. Mi smo i ranije sarađivali sa vodećim stručnjacima iz Roterdama i Londona i nećemo propustiti ovu priliku da saznamo što više o tom životu pre milion godina”, naglasio je Korać, koji će narednih dana boraviti u Parizu i razgovarati sa tamošnjim ekspertima o mogućoj saradnji.

Izvor: tanjug.rs

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka