Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Islandski dinosaurus" – neobična formacija i turistička atrakcija koju ljubomorno čuvaju ptice

Neobična formacija stena na severozapadu Islanda nosi brojne nadimke, među kojima su i dinosaurus, zmaj, slon, nosorog... Na šta vas najviše podseća?

  Izvor: Foto: Profimedia

Na severozapadu Islanda, nedaleko od poluostrva Vasnes (Vatnsnes), nalazi se Hvitserkur – popularno nazvan i "Islandski dinosaurus". U pitanju je formacija bazaltnih stena visine 15 metara i neobičnog oblika, sa dve rupe na dnu zbog kojih podseća na dinosaurusa (ili zmaja) koji kao da pije vodu.

Možda će vas zanimati i:

Hvitserkur na islandskom znači "bela košulja", a ovaj neobičan naziv stena duguje pticama koje se na njoj gnezde – belim morskim pticama iz roda Fulmarus, kao i brojnim galebovima. Naime, na prirodno crno-sivkastoj steni se nalaze nataložene naslage ptičjeg izmeta (gvano) koje su bele boje.

Temelji ovog spomenika prirode su ojačani betonom, kako bi se zaštitio od erozije talasa i slane vode.

Ovaj deo Islanda nije gusto naseljen, a grad najbliži Hvitserkuru ima svega 50.000 stanovnika. Stanovnici obližnjih ruralnih naselja veoma su ljubazni i spremni da ugoste znatiželjne turiste. Jedan od saveta koji će vam dati je da sa sobom ponesete neki štap ili kišobran kako biste se "odbranili" od zaštitnički nastrojenih polarnih čigri koje su brojne na ovom lokalitetu.

Polarna ili arktička čigra je nacionalna ptica Islanda koja se nalazi i na njihovoj poštanskoj marki. Meštani ih obožavaju upravo zbog njihove zaštitničke prirode. Arktičke čigre su veoma agresivne prema svima koji pokušaju da se približe njihovim gnezdima, čak i gnezdima drugih ptica.

U blizini Hvitserkura se nalazi i jedna od najvećih kolonija foka na Islandu. Bogatu faunu ovog mesta čine brojne autohtone vrste morskih ptica, ali i plave i zlatasto-žute meduze koje plima nanosi na obalu.

Najbolje vreme za posetu ovoj skrivenoj destinaciji je od polovine septembra do polovina aprila. U tom periodu su na Islandu noći potpuno mračne, pa možete uživati u spektakularnoj polarnoj svetosti, pišeWorld Atlas.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka