Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Grad koji umire": uprkos neslavnom nadimku, ovo neverovatno mesto privlači sve više turista

Saznajte kako je italijanski "Grad koji umire" dobio ovaj neobičan nadimak i postao omiljena vikend destinacija miliona turista.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Čivita di Banjoređo (Civita di Bagnoregio) je bajkovito mestašce u centralnoj Italiji, u regiji Lacio, udaljeno 120 kilometara severno od Rima. Svega 12 stanovnika ovog grada nada se da će on uskoro biti upisan na UNESCO listu svetske baštine. To bi doprinelo još većem razvoju turizma koji je za meštane jedini način za opstanak.

Povezane vesti

Povezane vesti

Srednjevekovno naselje Čivita di Banjoređo nalazi se na visokoj, strmoj steni u blizini grada Banjoređo. Nekada su ova dva mesta činila celinu, ali ih je u XVIII veku razdvojio snažan zemljotres. Stari most je uništen u Drugom svetskom ratu od strane nacista. Danas su ponovo spojena uskim pešačkim mostom dužine 366 metara koji se prostire iznad kanjona.

Još jedna veoma neobična karakteristika ovog sela je i tlo na kome je izgrađeno. Usled podloge koju čine pesak i glina, mesto je podložno eroziji i kroz istoriju je pretrpelo značajne odrone. Čitavi delovi grada su se urušavali u obližnji kanjon i na taj način je značajno smanjena njegova površina. Nadimak "Grad koji umire" jasno stavlja do znanja da se novo urušavanje može dogoditi u svakom trenutku.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Shutterstock

Od 1990. godine, Čivita di Banjoređo je skoro napušten grad u kome su ostali samo malobrojni meštani i mnogo više mačaka. Ipak, gradonačelnik Banjoređa Frančesko Biđoti je 2013. godine doneo odluku koja će promeniti budućnost ovog mesta.

Biđoti je rešenje video u popularizaciji grada i razvoju turizma. Brojnim festivalima i kulturno-umetničkim događajima uspeo je da privuče prvenstveno Italijane iz okolnih mesta koji su žudeli za begom iz grada. Ipak, drastična promena je nastupila kada je gradonačelnik uveo naplatu karata za ulazak u grad.

Karta je prvo koštala 1,5 evro, onda 3, a zatim i 5 evra u 2018. godini. Njegov plan da na ovaj način zainteresuje posetioce pokazao se vrlo uspešnim jer je Čivitu posetilo milion turista iz celog sveta u 2018. godini, piše B92.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Roberto Giachino / Shutterstock

Vrtoglavi razvoj turizma doveo je do unapređenja životnog standarda građana oba mesta, došlo je do razvoja poslovanja brojnih turističkih i ugostiteljskih objekata, kao i do pada broja nezaposlenih. Banjoređo je tako postao prvi grad u Italiji koji je svoje stanovnika oslobodio od plaćanja lokalnih poreza.

Čivita di Banjoređo predstavlja presedan u istoriji italijanskog turizma. U zemlji u kojoj je većina lokacija ugrožena prekomernim brojem turista, ovo malo mesto je upravo u poplavi turista pronašlo svoj spas. Meštani se danas nadaju da će predlog za upisivanje grada i njegove okoline na listu UNESCO svetske baštine biti prihvaćen. Konačna odluka biće doneta u junu ove godine.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka