Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zlatibor kakav još niste videli: Fotografije prvih ronilaca pod ledom Tavničkog jezera

"Dočekala nas je voda očekivane temperature od 2 stepena Celzijusa, sa horizontalnom prozirnošću od nekih 7 do 10 metara", piše Janez Kranjc i vodi nas u nesvakidašnju avanturu.

  Izvor: Foto: Dejan Subotić

"Legenda kaže da je u januaru mesecu 2021. godine moguće u Srbiji zaroniti ispod leda ..." Odlučili smo da krenemo tragom ove moderno/tradicionalne fraze i put nas je odveo u centralnu Srbiju, na planinu Zlatibor. Januar je bio bogat snežnim padavinama, pa smo znali da nas u planinama čekaju izazovi probijanja kroz sneg.

Možda će vas zanimati i:

Naš cilj je bilo Tavničko jezero, koje se nalazi na delu Zlatibora koji nisi lokalni naziv Murtenica. Jezero je nastalo na nekadašnjem kopu rudnika magnezita, gde su rudari pre tridesetak godina vršili iskopavanja. Kada je rudnik zatvoren, planinski potok je veoma brzo počeo da ga puni vodom i nastalo je jezero. Teren je kamenit, pa je voda u jezeru solidne prozirnosti.

Nalazi se na nadmorskoj visini od skoro 1000 metara, a obzirom na mikro klimu, ove zime je zaledilo već krajem decembra 2020. godine. Sa ostalim dobijenim informacijama od Zlatiboraca koji žive u neposrednoj blizini, procenili smo da se vredi pokrenuti i poći u potragu za ledom.

 Zaleđeno Tavničko jezero
Zaleđeno Tavničko jezero
Izvor: Vladimir Subotić  Tavničko jezero
Tavničko jezero
Izvor: Vladimir Subotić

Do kuće porodice Savković, koji žive na litici iznad Tavničkog jezera, bilo je relativno lako doći. "Dolazili su neki ronioci preko leta prošle godine, ali vi ste prvi koji su se zaputili ovamo zimi!" – rekao nam je stari domaćin. Od njihove kuće put se krivudavo spuštao ka jezeru. Nekoliko dana ranije, tuda je prošao traktor sa ralicom za sneg i napravio kakav-takav put. Znali smo da za naš automobil to neće predstavljati prepreku, ali brinuo nas je kombi sa opremom. Ispostavilo se da smo u pravu, ali nakon sat vremena zaglavljivanja, proklizavanja, oglavljivanja i uz vuču vitla stigli smo do jezera. Ostalo je još "samo" da se iskopa prtina kroz sneg dužine nekih stotinka metara, otvori rupa u ledu i zabava je mogla da počne.

Kada je motorna testera napravila prvi rez na devičanski netaknutoj ledenoj ploči, shvatili smo da je debljina leda solidnih 15 centimetara. To nam je omogućavalo bezbedan prilaz rupi i pripremu zarona. Za ovo ronjenje pod ledom nosili smo suva odela iz X1 i X3, regulatore 25XR DR i 25XR CR Full Tek Set, prsluke sa grejačima Active Heating Vest, DCTV canister lampe i kacige sa dodatnim back up lampama. Tako opremljeni, bili smo potpuno spremni da zaronimo u ledom okovano jezero.

Dočekala nas je voda očekivane temperature od 2 stepena Celzijusa, sa horizontalnom prozirnošću od nekih 7 do 10 metara. Dno je bilo kamenito, što smo i pretpostavljali obzirom na okolni teren i činjenicu da je to nekada bio rudnik magnezita. Maksimalna dubina koju smo pronašli je 8 metara, što se poklopilo sa informacijama koje smo prethodno imali. Pod vodom smo proveli oko sat vremena, a na površinu smo doneli prve fotografije Tavničkog jezera u zimskim uslovima. U razgovoru sa meštanima, saznali smo da smo prvi ronioci koji su zaronili pod led Tavničkog jezera.

Iako je spoljna temperatura bila ispod nule, hladnoću jednostavno nismo osećali delom zbog kvalitetne opreme, a delom zbog adrenalina i zadovoljstva što smo ostvarili svoj cilj. Sutradan smo celu akciju ponovili, ali ovaj put sa razrađenom tehnikom prilaska jezeru i još dužim ronjenjem. Imali smo sreću sa vremenom pa nam se Zlatibor prikazao u svojoj raskošnoj lepoti, prekriven snegom i ledom. Kada tome dodamo uživanje u vrhunskoj hrani i tradicionalnu gostoljubivost stanovnika ovog kraja, možemo reći da je ovo bila avantura koju ćemo pamtiti i veoma rado ponoviti.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka