Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŽIVOT U FUTURU: Uspon i pad kuća u obliku letećeg tanjira

Zavirite u kuće - leteće tanjire, nastale tokom kasnih 1960-ih i ranih 70-ih godina prošlog veka.

  Izvor: Foto: Profimedia

Za mnoge je pomisao da se ukrcaju na vanzemaljski svemirski brod ideja od koje se ledi krv u žilama, a za one druge možda prilika o kojoj maštaju ceo život. Tokom kasnih 1960-ih i ranih 70-ih, veliki broj montažnih kuća širom sveta dizajniran je i izgrađen da bi probudio takva iskustva.

Finski dizajner Mati Suronen dizajnirao je ove Futuro kuće, kako su zvanično poznate, da namerno podsećaju na leteće tanjire.

Ali, uprkos Futurovom jedinstvenom izgledu, proizvedeno je manje od stotinu ovih čuda.

U šezdesetim i sedamdesetim godinama težnje čovečanstva da osvoje sledeću granicu, osvoje kosmos, bile su sveprisutne. Od Odiseje u svemiru, Ratova zvezda do Zvezdanih staza čovečanstvo je bilo željno bliskog susreta, na ovaj ili onaj način. A za mnoge je to najbrže postignuto montažnom kućom Futuro.

Bez obzira na fantazije, Futuro je zapravo dizajniran s akcentom na praktičnost; Suronen je zamislio konstrukciju koju je lako sastaviti (za samo dva dana) i koja bi bila efikasna za grejanje. Iako je oblik Futuro bio povezan sa estetikom naučne fantastike, on predstavlja značajnu ranu istragu o upotrebi novih materijala u montažnim stambenim objektima. Izgrađene su od nesumnjivo zemaljske plastike i ojačane fiberglasom, zajedno sa mnoštvom drugih sintetičkih materijala sa naše planete. Ove kuće mogle su biti postavljene bilo gde, od šuma do peščanih obala.

Prvenstveno je bila namenjena da bude skijaška kabina za odmor, jer se brzo zagreva, a koja bi mogla da se postavlja i na nepristupačnim terenima. Krajnji rezultat bio je univerzalno prenosiv dom koji je bio sposoban da se masovno replicira i nalazi u gotovo svakom okruženju. Težina ove kuće je 2,5 tone. Površina je 50 m kvadratnih, zapremina 140 m kubnih, a dolazila je u četiri boje: bela, crvena, žuta i svetlo plava.

Prva Futuro kuća, podignuta u Suronenovoj domovini Finskoj, dobila je više pritužbi nego pažnje. Kada je vlasnik prve Futuro kuće, nazvane Futuro 001, Matti Kuusla postavio ovu kuću na šumovitoj obali jezera Puulavesi u Finskoj, izazvao je javni protest zbog toga što je izgledala previše neprirodno za rustično okruženje sa velikim drvenim kućama, koje su Fincima služile, i služe kao beg iz grada i urbanog, pa im je patuljasta, plastična, futuristička kuća bila poslednja što bi poželeli pokraj jezera. 

Zvaničnici za planiranje i zoniranje širom sveta pridružili su se optužbama i Futuro je nestao sa tržišta sredinom 1970-ih.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka