Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kaleidoskop Zemlje u svoj svojoj veličanstvenosti: Kamenje pod mikroskopom

Autor Kristina Šarić

Skrivena lepota kamena, koji šutiramo ili istresamo iz obuće, može biti otkrivena polarizacionim mikroskopom.

  Izvor: Foto: KRISTINA ŠARIĆ

Ta lepota, skrivena u svakodnevnom susretu s kamenom, ukazuje se kada se kamen savršeno ispolira i istanji do sasvim tanke pločice koja je u stanju da propušta svetlost, to jest kada se napravi petrografski preparat. U polarizacionom mikroskopu petrografski preparat (stena) pretvara se jedinstven kaleidoskop Zemlje u svoj svojoj veličanstvenosti. Kroz uzorak se propušta linearno polarisana svetlost i čarolija počinje da se odigrava pred našim očima. Svaki mineral u steni igra sebi svojstven ples s tom svetlošću i kada koraci tog plesa dospeju do našeg oka, postajemo svedoci izuzetnih prizora.

Možda će vas zanimati i:

Polarizaciona mikroskopija koristi izvor bele svetlosti od koje se pomoću polarizatora dobija zrak linearno polarisane svetlosti. Propuštanjem takvog zraka kroz petrografski preparat (minerale) doći će najčešće do prelamanja tog zraka na dva nova, koji će se kroz mineral kretati različitom brzinom i vibriraće u različitim pravcima. Interferencija ova dva zraka, koja se dešava njihovim izlaskom iz minerala, markirana je takozvanim interferentnim bojama, a one se opažaju tek kada se iznad preparata uključi analizator, koji se nalazi između preparata i našeg oka. Te boje su glavni koraci u plesu kamena (minerala) i svetlosti.

S jedne strane, ovi prizori predstavljaju izvor važnih naučnih informacija, dok s druge strane, pružaju autentičan estetski doživljaj koji raspiruje maštu posmatrača i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Pogledajte galeriju:

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka