Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istražite Everglejds - najveću travnu močvaru na svetu

Između Meksičkig zaliva i jezera Okičobi, na Floridi, na 6.106,61 kvadratnih kilometara površine, nalazi se jedna od najvećih svetski tropskih močvara, Everglejds.

  Izvor: Foto: Profimedia

Pretpostavlja se da je današnje područje Nacionalnog parka Everglejds bilo naseljeno duže od 10.000 godina, a španski straživač Huan Ponse de Leon ga otkriva 1513. godine, tokom svojih istraživanja Floride.

Tokom ekspedicije, Španci su na ovom području zatekli dva pemena Indijanaca, Klausa i Tekvesta, a upravo od strele jednog Klausa Indijanca stradao je Ponse.

Kada su Španci stigli na Floridu, procenjuje se da je na njoj živeloizmeđu pet i 20.000 Indijanaca međutim, većina ih je umrla od, njima do tada nepoznatih bolesti koje su im doneli Šoanci, tuberkuloze, gripa ili dečije paralize.

Zbog bolesti, Španci nisu uspeli da nasele Everglejds, a područje ostaje nenaseljeno sledećih 300 godina, kada ga naseljava novo indijansko pleme Seminoli (slobodan čovek). Nakon dva seminolska rata vođena tokom 19. veka, područje je pripalo Sjedinjenim Državama.

Povezane vesti

Priroda 

U samom srcu Everglejdsa se nalazi travna močvara, najveća takve vrste na svetu, koju su indijanci plemena Seminola nazvali Pa-haj-oki (travnate vode).

U parku rastu i guste suptropske šume čempresa, a na brojnim ostrvcima rastu i stabla hrasta, mahagonija, kokosove palme i posebna vrsta gimbo limbo bora.

U morskim rukavcima, na ivicama parka, raste mangrova čije korenje pruža utočište brojnim životinjskim vrstama.

Fauna

Kada se spomene Everglejds teško da neko ne pomisli na krokodile i aligatore, i ne greši. Najveće životinje koje žive u Nacionalnom parku Everglejds su aligatori i krokodili, ali tu se nalaze, na kopnu, i panteri, mrki medvedi, rečne vidre i belorepi jelen. 

Povezane vesti

Šaša koja u visinu raste i do 4 metra, pogodno je stanište za manje životinjske vrste kao što su zelene žabe, razne vrste skakavaca i leptiri. 

Od reptila u Everglejdsu još žive i brojni gušteri, kao i zmije koje su se prilagodile načinu života u vodama močvarnog područja. 

U Everglejdsu živi i retka vrsta vodenjaka koji nastanjuje samo ovo područje. 

Sa ostalima močvaru dele i morske krave koje mogu da narastu i do 3 metra, a da dostignu težinu od gotovo pola tone. Nažalost, opstanak ovih teških vodnih životinja, doveden je u pitanje.

Posebna zanimljivost Nacionalnog parka Everglejds je flamingo kamp.

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka