Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ugrožene, bele i prelepe - životinje sa albinizmom

Albinizam je nasledni genetski poremećaj koji karakteriše delimično ili potpuno odsustvo pigmenta kože, kose i očiju zbog poremećaja ćelija koje proizvode melanin, a javlja se i kod ljudi i kod životinja.

 Izvor: Foto: Profimedia

Albinizam se javlja kod svih vrsta životinja koje proizvode melanin. Uočen je kod sisara, ptica, reptila, vodozemaca, riba, mekušaca i insekata.

Iako na prvi pogled tako izgleda, posebno kada ih posmatramo u prirodi u odnosu na okruženje, nisu sve albino životinje potpuno bele. Na to koliko će biti bele utiče količina melanina koji proizvode.

Povezane vesti

Način na koji možete da prepoznate da li je životinja samo bele boje ili ima albinizam, je da im pogledate oči. Pošto melanin utiče i na razvoj očiju i vida životinje, one bez braon-crnog ili crveno-žutog pigmenta, budu roze ili svetlo plave.

Problemi

Bela boja životinjama sa albinizmom znatno otežava sakrivanje od predatora, jer ne mogu da se kamufliraju i lako su uočljivi. Srećna okolnost je samo ta što ih predatori ne prepoznaju uvek kao hranu.

Povezane vesti

Zbog oslabljenog vida, teže pronalaze hranu ili love. Takođe, neke životinje sa albinizmom, poput pingvina ili gavrana, teže pronalaze partnera za parenje.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka